ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului au semnat patru protocoale privind soluționarea mai multor probleme socio-economice

13:12 | 25.11.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul, reprezentantul politic al Chișinăului, Gheorghe Bălan, și reprezentantul politic al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, au semnat astăzi patru protocoale privind soluționarea mai multor probleme socio-economice de pe ambele maluri ale râului Nistru, transmite  MOLDPRES.

Cele patru protocoalele prevăd: buna funcţionare a școlilor cu predare în baza grafiei latine din regiune, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol, apostilarea diplomelor emise de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană, asigurarea conexiunii telefonice mobile și staționare dintre cele două maluri ale râului Nistru.

„Considerăm că aceşti paşi vor contribui la mişcarea înainte a agendei negocierilor. Avem o deplină deschidere pentru a progresa în aceste direcții. Cu referire la şcoli, am discutat despre buna funcţionare a acestora, despre extinderea perioadei de contract şi reducerea preţurilor de chirie. Am vorbit şi despre îmbunătăţirea infrastructurii acestor instituții de învățământ, sperăm ca în timpul apropiat condiţiile din cadrul lor să fie favorabile şi bune, fapt ce va contribui la un proces educaţional de calitate şi de durată.  Totodată, ulterior urmează să discutăm și despre alte subiecte care vizează așa-numitul pachet Berlin+", a declarat reprezentantul politic al Chişinăului, Gheorghe Bălan.  

La rândul său, reprezentantul politic al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, a menționat că aceste protocoale vor îmbunătăți viața cetățenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. „Am dat dovadă de voință politică pentru a soluționa aceste chestiuni. S-a lucrat foarte mult la aceste subiecte, însă astăzi am reușit să obținem rezultate importante. Este un pas major pentru sporirea încrederii și suntem determinați să continuăm în același ritm", a spus Ignatiev.

De asemenea, s-a stabilit că urmează discuții pe marginea celor mai actuale subiecte de pe agenda negocierilor, în particular pe temele din așa-numitul pachet Berlin+.

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” va avea loc la Viena, în perioada 27-28 noiembrie curent. În procesul de negocieri în formatul „5+2” asupra diferendului transnistrean, în calitate de mediatori și observatori, sunt implicați reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE),  Federației Ruse, Ucrainei, ai Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img17009244

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!