ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O bibliotecă din Chişinău a marcat 50 de ani de la apariţia cărţii „Isprăvile lui Guguță” de Spiridon Vangheli

17:13 | 01.12.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Biblioteca Naţională pentru Copii  „Ion Creangă” a marcat astăzi împlinirea a 50 de ani de la apariţia cărţii  „Isprăvile lui Guguță” de Spiridon Vangheli. Pe parcursul celor cinci decenii, Guguţă a ajuns în galeria personajelor celebre din literatura universală pentru copii prin intermediul numeroaselor traduceri, informează MOLDPRES.

Oaspetele manifestării a fost  scriitorul Spiridon Vangheli, părintele spiritual al lui Guguţă şi pe care copiii l-au făcut simbolic rege. Guguță a fost omagiat de către membrii Ansamblului folcloric „Opincuța” de la Liceul „Ion Creangă”, Ansamblul de fluierași de la Liceul cu profil arte „Nicolae Sulac”, tinerii actori de la Școala de Arte „V. Poleacov” și cei de la Liceul „Principesa Natalia Dadiani”, de alți copii talentați.

În cadrul evenimentului  a avut loc premierea laureaților Concursului de desen „Cu Guguță împreună, Facem o ispravă bună!”. La concurs au fost prezentate 241 de lucrări, făcute de elevi din municipiul Chișinău. Juriul, împreună cu maestrul Spiridon Vangheli, au selectat câte două lucrări pentru premiile I, II și III, un premiu special și 12 lucrări pentru mențiuni. Laureații au primit diplome și cărți cu autograful scriitorului. Toate lucrările participanților la concurs au fost prezentate într-o expoziție virtuală pe pagina web a bibliotecii.  

Emoţionat de această primire caldă, Spiridon Vangheli le-a mulţumit copiilor pentru cântece, dansuri, desene, precum şi pentru faptul că au rămas în continuare să fie prieteni fideli ai lui Guguţă.  În context,  directorul adjunct al bibliotecii, Eugenia Bejan a  subliniat că  această carte despre Guguţă a fost tradusă în peste 40 de limbi şi are 75 de ediţii. „Cărţile  lui Spiridon Vangheli sunt pentru cititorii de  toate vârstele” , a mai spus Eugenia Bejan. Alături de scriitor au mai  fost în această zi prozatorul Victor Prohin şi artistul plastic Alexei Colâbneac.

Prozatorul, poetul, traducătorul şi editorul Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, astăzi raionul Râşcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat ca profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” şi „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Ministrul bunelului”, „Guguţă - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguţă când era mic” ş.a. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu ”Ordinul Republicii”, medalia „Mihai Eminescu”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului. 

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17009388

img17009388

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!