ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PDM a depus la CCM o sesizare privind refuzul repetat al șefului statului de numire a miniștrilor

16:18 | 28.12.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. Deputații Partidului Democrat din Moldova (PDM) au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională (CCM) privind refuzul repetat al șefului statului, Igor Dodon, de numire în funcții a mai multor miniștri propuși în Guvernul Filip. Sesizarea a fost depusă din numele Comisiei juridice, numiri și imunități a Legislativului, transmite MOLDPRES.

Parlamentarii au cerut ca magistrații să constate circumstanțele în care poate fi instituit interimatul funcției de președinte al țării și persoanele care vor putea învesti în funcție noii miniștri.

Deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, a specificat că prin această sesizare s-a cerut soluționarea blocajului constituțional, care s-a creat după refuzul repetat al șefului statului de numire în funcții a miniștrilor propuși. „Păcat că intrăm în noul an cu acest blocaj, am cerut Curții să examineze această sesizare în regim de urgență. De aceea, sperăm că săptămâna viitoare sau după Crăciunul sărbătorit pe stil vechi să primim răspunsul din partea magistraților și să avem un Guvern absolut funcțional”, a menționat Sîrbu.

Șeful statului, Igor Dodon, a respins astăzi repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvern. Oficialul a motivat refuzul prin faptul că „majoritatea candidaților propuși au dat dovadă anterior de inconsecvență, lipsă de profesionalism, iar unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară”.

Președintele țării a refuzat anterior să semneze decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. Atunci, Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională pentru a clarifica situația. Magistrații CCM au decis că președintele este în incapacitate să-și exercite funcțiile temporar, iar decretul a fost semnat de speakerul Andrian Candu.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17010081

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!