ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CCM a decis că Speakerul sau Premierul vor putea emite decretul de numire a noilor membri ai Guvernului

14:48 | 02.01.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 2 ian. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională a prezentat astăzi un aviz prin care a stabilit că Speakerul sau Premierul pot emite decretul de numire a noilor membri ai Guvernului  și pot primi jurământul acestora, comunică MOLDPRES.

Curtea s-a pronunţat azi asupra sesizării depuse de deputații democrați privind interimatul funcției de Președinte la desemnarea membrilor Guvernului și a constatat blocajul instituțional generat de refuzul repetat al Președintelui R. Moldova, Igor Dodon, de numire a membrilor Cabinetului de miniștri.

Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi suspus nici unei căi de atac.

Potrivit modificărilor propuse la 19 decembrie, anul trecut, de Partidul Democrat din Moldova, din actualul Guvern vor rămâne doar patru miniştri. Este vorba de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Finanţelor, Octavian Armașu, şi ministrul Apărării, Eugen Sturza.

Totodată, va fi creată o nouă funcţie de vicepremier pentru Integrare Europeană, care va fi ocupată de Iurie Leancă, fost prim-ministru și ministru de Externe. De asemenea, vicepremier pentru Reintegrare va fi Cristina Lesnic, care activează la MAI.

La conducerea Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene va veni Tudor Ulianovschi, actualul Ambasador al Moldovei în Elveția. Ministerul Economiei și Infrastructurii va fi preluat de Chiril Gaburici, fost premier, iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de Svetlana Cebotari, director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

De asemenea, la șefia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului  va veni Liviu Volconovici, rectorul Universității Agrare de Stat din Moldova, iar la Ministerul Justiției - Alexandru Tănase, fost președinte  al Curții Constituționale și ex-ministru al Justiției.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18000013

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!