ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulți oameni de creație au fost premiați la Gala premiilor anuale în domeniul culturii

17:51 | 15.01.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a organizat astăzi Gala Premiilor anuale în domeniul culturii, ediția 2018, acordate pentru cele mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei, informează MOLDPRES.

Acţiunea are ca scop susţinerea şi promovarea capacităţilor creative și perfecţionarea măiestriei interpretative ale oamenilor de cultură din țară. La eveniment au participat premianţii ediţiei curente şi invitaţii acestora, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, vicepremierul Iurie Leancă, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, alţi membri ai Guvernului, oficiali, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, invitați de onoare, oameni de cultură.

În alocuţiunea sa, prim-ministrul Pavel Filip a menţionat, între altele, că Ziua Naţională a Culturii este un prilej fericit de a reflecta asupra fenomenului cultural, dar şi de a transmite un mesaj de încurajare şi preţuire celor care activează în acest domeniu.  

La rândul său, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a subliniat că gala premiilor laureaţilor în domeniul culturii se desfăşoară în contextul Zilei Naţionale a Culturii, precum şi a celei de naştere a lui Mihai Eminescu, care ne-a consacrat în cultura universală.

Cu premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului cultural imaterial a fost distins interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu, Artist al Poporului, care a cules şi interpretat peste 300 de cântece. Premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice a fost acordat pictorului şi graficianului Emil Childescu.

Scriitorul Dumitru Crudu a fost distins cu premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii, iar Daniela Burlaca, actriţă la Teatrul „Geneza ART” şi Ghenadie Gâlcă, actor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” - cu premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale. Fraţii Edgar, Marcel şi Veaceslav Ştefaneţ s-au ales cu premiul „Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii, regizorul Violeta Gorgos – cu premiul „Emil Loteanu”, în domeniul cinematografiei, iar directorul Muzeului raional de Istorie şi Etnografie din Teleneşti, Elena Ilescu – cu premiul ”Ştefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural şi muzeografiei.

Premiul „Spiridon Mocanu” în domeniul coregrafiei (dans popular) a fost acordat lui Grigore Radu, director la Şcoala de Arte „George Enescu” din Călăraşi, iar Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomiei şi bibliografiei – Annei Baţmanova, director la Biblioteca Evreiască – Centrul Cultural  „I. Mangher”, filiala Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

În posesia premiului „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării culturii în mass-media a intrat Natalia Moraru-Vasilcău, producător programe muzicale, IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, iar în posesia premiului „Alexandru Fedco” pentru cel mai bun manager în domeniul culturii – Diana Dicusarî, directorul Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

În faţa celor prezenţi au evoluat Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale, dirijată de Mihai Agafiţa, Capela Corală „Doina”, condusă de Ilona Stepan, Ansamblul etnofolcloric „Plăieşii”, condus de Nicolae Gribincea şi Ansamblul de acordeonişti „Concertino”, condus de Eugen Negruţa.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18000277

img18000277

img18000277

img18000277

img18000277

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!