ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 12 mii de persoane s-au îmbolnăvit de viroze în ultimele două săptămâni

10:39 | 17.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Un număr de 12571 persoane din întreaga ţară s-au adresat la medic cu infecții acute ale căilor respiratorii în ultimele două săptămâni, comunică MOLDPRES cu referire la datele Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP).

Solicitat de MOLDPRES, Nicolae Fortună, director adjunct în prevenirea și controlul bolilor transmisibile din cadrul CNSP, a menţionat că de la începutul anului curent în ţară au fost înregistrate patru cazuri de gripă confirmate de laborator. Dintre acestea la trei persoane a fost depistată prezența virusului gripal A(H1N1), iar la o persoană virusul gripal de tip B.
 
“Numărul cazurilor de gripă este sub pragul epidemic fiind mult mai mic decât în aceiaşi perioadă a anului trecut când au fost înregistrate 790 cazuri de gripă sezonieră”, a opinat Fortună.
 
Conform datelor CNSP, în primele două săptămâni din acest an, medicii au tratat 5615 de pacienţi care au făcut infecții respiratorii acute severe. 

Solicitat de MOLDPRES, șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, a specificat că şi în capitală numărul virozelor a crescut cu peste 12 la sută în ultima săptămână. „Cei mai afectați sunt copiii de până la şase ani. În prezent situația este stabilă, vom monitoriza deja datele din următoarele săptămâni”, a afirmăm Moldovanu. Acesta a precizat că până în prezent, în Chişinău au fost confirmate trei cazuri de gripă sezonieră, dintre care unul la un copil de 12 ani.

Medicii atenţionează populaţia să consume cât mai multe fructe şi legume, să evite locurile aglomerate, consumul de alcool şi fumatul, iar la apariţia primelor simptome de boală să solicite asistenţă medicală.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18000319

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!