ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Monica Babuc: „Peste 500 de Case de cultură din țară se află într-o stare deplorabilă”

15:49 | 19.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Peste 500 de Case de cultură din țară se află într-o stare deplorabilă și necesită reparații capitale. Declarația a fost făcută de către ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru MOLDPRES.

Oficialul a specificat că sunt necesare lucrări precum schimbarea acoperișurilor, a rețelelor de apă și canalizare. „În prezent, Casele de cultură sunt gestionate de autoritățile locale, mă refer la primării și consiliile raionale. Unele dintre autoritățile locale au reușit să renoveze edificiile. Acest fapt s-a făcut datorită proiectelor externe de dezvoltare, însă astfel de cazuri sunt în minoritate”, a spus Babuc.

Ministrul a menționat că acțiunile instituției sunt ghidate de Strategia generală de dezvoltare a culturii, care a fost aprobată la începutul anului 2014. „În prezent, este necesar să facem o evaluare și de comun acord cu autoritățile locale să identificăm instituțiile ce vor fi renovate. Acestea urmează a fi reparate atât din bugetul de stat, cât și din proiectele externe de dezvoltare”, a afirmat Monica Babuc.

Solicitat de agenție, primarul localității Zaim, raionul Căușeni, Ion Veste, a menționat că inițiativa ministerului este una binevenită, mai ales că persoanele din zona rurală participă activ la manifestările culturale. „Este o posibilitate foarte bună pentru Casele de cultură active. În localitatea noastră, Casa de cultură a fost renovată anul trecut cu suportul PNUD Moldova, precum și din sursele bugetului local și cele oferite de băștinașii, care se află peste hotarele țării. Acum ne-am propus să conectăm edificiul la energia termică. Ar fi foarte bine dacă am putea beneficia de mijloace financiare de la bugetul de stat pentru lucrările de reparație, în așa fel banii din bugetul local am putea să-i redirecționăm pentru alte necesități”, a subliniat primarul Ion Veste.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în țară sunt aproximativ 1200 Case de cultură.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18000412

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!