ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat Anul Ștefan cel Mare și Sfânt, Domnitor al Moldovei

17:50 | 02.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Anul Ștefan cel Mare și Sfânt, Domnitor al Moldovei a fost lansat astăzi în cadrul unei adunări festive, desfăşurate la Palatul Republicii din Chişinău, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, IPS Vladimir, reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale şi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

În mesajul său de salut, Preşedintele Igor Dodon a menţionat că „marele nostru Domnitor reprezintă simbolul suprem al statalității moldovenești și al mândriei noastre ca țară și popor”. „Prin urmare, am considerat că suntem datori să-l omagiem nu doar cu ocazia diferitelor aniversări, ci să instituim un An dedicat faptelor mărețe săvârșite de Domnitor și bogatei moșteniri lăsate de Ștefan”, a accentuat Igor Dodon.

Potrivit oficialului, religia creștin-ortodoxă este liantul nostru național, care constituie o temelie solidă pentru principiile noastre morale, ea face corp comun cu tradițiile și normele noastre de viață. „Ca cetățean, mă bucur să știu că această lecție ne-a fost oferită încă o jumătate de mileniu în urmă, de marele nostru Domnitor”, a subliniat şeful statului.

La rândul său, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, IPS Vladimir, a afirmat că Ştefan cel Mare şi Sfânt a manifestat o deosebită dragoste faţă de credinţă. „A fost nu numai un apărător, ci şi un mărturisitor al credinţei creştine. A fost un om al rugăciunii, un om al dreptăţii şi al iubirii creştineşti. Ştefan cel Mare a creat o epocă pentru întreaga Europă”, a accentuat IPS Vladimir.

Adunarea festivă a fost urmată de un concert susţinut de mai mulţi artişti din R. Moldova.

Solicitat de ziarişti, Preşedintele Igor Dodon a afirmat că pe parcursul anului 2018 vor fi organizate mai multe acţiuni culturale dedicate Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Printre acestea se înscriu: edificarea unor busturi ale Domnitorului în diverse localităţi, editarea Albumului „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, aducerea din Grecia şi Turcia a unor relicve bisericeşti şi istorice legate de numele marelui voievod, desfăşurarea unor expoziții, conferințe științifice, competiții sportive, editarea lucrărilor (științifice și de popularizare), concerte, producerea filmelor, diferite concursuri tematice etc.

Activitățile vor fi desfășurate în toate localitățile din țară, în orașele din străinătate unde există importante comunități de moldoveni, precum și în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova în lume.

2018 a fost declarat Anul Ştefan cel Mare şi Sfânt, printr-un decret prezidenţial semnat la 2 iulie 2017.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18000841

img18000841

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!