ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a anunțat noi prețuri plafon, benzina se scumpește, iar motorina se ieftinește

12:58 | 06.02.2018 Categorie: Economic

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, pentru perioada 7-20 februarie, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 18,62  lei pentru un litru, iar la motorină de 16,48 lei, informează MOLDPRES.

Astfel, benzina se scumpește cu 15 bani per litru, iar motorina se ieftinește cu 3  bani față de perioada anterioară, după ce în ultimele două perioade precedente prețurile la benzina Premium-95 au crescut cu 93 de bani, iar  la motorină cu 79 de bani. Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 7 februarie până la 20 februarie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât cele stabilite de ANRE.

Cotaţia barilului de petrol Brent la Bursa de la Londra ICE, cu livrare în aprilie 2018, a atins la mijlocul zilei de astăzi nivelul de peste 66,97 de dolari pe baril, după ce la sfârșitul lunii ianuarie se ridicase la peste 70 de dolari barilul. Pentru ultima dată în acest an prețul era sub 67 de dolari la 3 ianuarie. Prețul la petrol pe piața internațională scade pe fondul creșterii producției de petrol în SUA, care a atins nivelul anului 1970.

Agenția de Prognozare Economică a Federației Ruse estimează că în anul 2018, prețul petrolului va crește cel mai probabil în limita a 68-73 de dolari pe baril, în februarie, și va atinge maximul de 90 de dolari, în august, ca să coboare până la 78 de dolari pe baril în decembrie, iar jocurile vor fi făcute la nivel înalt de marile state producătoare.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)