ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parcările cu plată ar reprezenta una dintre cele mai eficiente soluții pentru fluidizarea traficului rutier din capitală, susțin experții

14:39 | 08.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Parcările cu plată, în special în centrul capitalei, ar reprezenta una dintre cele mai eficiente soluții pentru fluidizarea traficului rutier din municipiul Chișinău. Propunerea a fost expusă de către experți în carul unei mese rotunde desfășurate astăzi în cadrul Primăriei municipiului Chișinău, transmite MOLDPRES.

La reuniune a participat conducerea mai multor direcții a Primăriei capitalei și experți din cadrul ONG-urilor. Specialiștii au prezentat etapele instituirii parcărilor cu plată. Potrivit acestora, pentru început urmează a fi interzisă parcarea în mai multe locuri din capitală. Sursele au specificat că unul dintre cele mai periculoase moduri de parcare ar fi cea în formă de spic, care ar putea provoca accidente rutiere. După interzicerea parcărilor în mai multe locuri publice, ar urma delimitarea spațiilor pentru parcările cu plată, succedată de selectarea unor companii care ar gestiona transparent activitatea acestora.

Experții au precizat că șoferii care utilizează parcările cu plată ar urma să achite taxe pentru 30 de minute de ședere sau ar putea procura abonamente de parcare. Sursele au menționat că parcările cu plată ar putea contribui la micșorarea traficului de mașini, persoanele ar renunța la automobilele proprii și ar folosi transportul public. La fel, va fi eliberată banda pentru transportul public, vor crește încasările în bugetul municipal, se va îmbunătăți situația ecologică, va fi atestată o creștere a numărului de persoane ce vor circula cu bicicletele. Toate aceste măsuri vor duce la construcția ulterioară a parcărilor multietajate. Totodată, experții au propus ca pe timp de noapte parcarea automobilelor în municipiu să fie gratuită.

De asemenea, specialiștii au evidențiat mai multe probleme sesizate în trafic: existența chioșcurilor pe trotuar, bordurile înalte, ce creează dificultăți în circulație pentru mamele cu cărucioare, monitorizarea insuficientă a agenților rutieri privind parcarea necorespunzătoare sau interzisă.

La fel, în cadrul reuniunii s-a propus ca la toate stațiile din capitală să existe WI-FI, încărcătoare pentru telefoane mobile, să fie instalate parcări pentru biciclete, să existe pante pentru persoanele cu dizabilități în toate troleibuzele și să fie introdusă taxarea electronică.

Măsurile prezentate vor fi încadrate într-un plan, care urmează a fi aprobat de Consiliul Municipal Chișinău.

Primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, a solicitat la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut realizarea și prezentarea unui plan de fluidizare a traficului rutier din capitală. Atunci, a fost evidențiată problema de formare a ambuteiajelor în orele de vârf pe anumite sectoare de drum, care afectează întreaga circulație a transportului din capitală.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18001012

img18001012

img18001012

img18001012

img18001012

img18001012

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!