ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cercetătorul Sergius Ciocanu a lansat o carte despre dezvoltarea oraşului Chişinău

19:14 | 15.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. O carte intitulată „Orașul Chișinău: începuturi, dezvoltare urbană, biserici (secolele XV-XIX)” a cercetătorului Sergius Ciocanu, doctor în arhitectură a fost lansată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, informează MOLDPRES.

Volumul cuprinde 280 de pagini în care autorul se referă la istoria oraşului Chişinău de la începuturi, de la transformarea lui dintr-o localitate rurală în una urbană, bisericile  medievale ale urbei, de la primele atestări documentare  ale acesteia şi până la dezvoltarea oraşului în sec. XIX.

Prezent la eveniment,  profesorul universitar Gheorghe Postică, şeful cabinetului ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a menţionat că Sergius Ciocanu era preocupat de istoria oraşului încă de pe când activa în calitate de şef al Direcţiei Patrimoniului Cultural la ministerul de resort. 

La rândul său, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol a menţionat că cercetările lui Sergius Ciocanu sunt destul de profunde, mai cu seamă în ceea ce priveşte partea veche a oraşului. În  context, academicianul Andrei Eşanu a subliniat că volumul în cauză este o lucrare deosebit de serioasă, bine documentată şi constituie un pas important în studierea istoriei Chişinăului.

Sergius Ciocanu a absolvit în 1994  Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM). În 2000 îşi susţine teza de doctor în arhitectură la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. În 1995-1999 şi din 2017  este lector la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a UTM.  În 2010-2017 a fost şeful Direcţiei Patrimoniu Cultural a Ministerului Culturii.  Este autor a peste 50 de publicaţii ştiinţifice în domeniul  istoriei arhitecturii, patrimoniului cultural,  istoriei şi geografiei, elaborator a mai multe legi  şi regulamente în domeniul  protejării patrimoniului cultural.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)   

img18001246

img18001246

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!