ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academicianul Mihai Cimpoi a devenit Doctor Honoris Causa al Universității „Ion Creangă”

18:43 | 20.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Senatul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău i-a conferit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Mihai Cimpoi. Distincţia i-a fost acordată „pentru  deosebită contribuţie adusă la dezvoltarea culturii şi literaturii române”, informează MOLDPRES.

Rectorul Universităţii, Nicolae Chicuş, a menţionat că academicianul Mihai Cimpoi este cel mai mare eminescolog din întreg spaţiul românesc, iar în calitate de profesor a contribuit mult la pregătirea specialiştilor în cadrul instituţiei.

La rândul său, şeful Catedrei istorie şi teorie literară, Vlad Caraman, a subliniat că academicianul Mihai Cimpoi este o personalitate cu convingeri şi sentimente statornice, neconjuncturale şi un mare prieten al catedrei de Istorie şi teorie literară, şi, implicit, al Universităţii Pedagogice, pe care comunitatea ştiinţifică şi didactică este onorată să-l aibă mereu aproape ca pe unul dintre cei mai distinşi membri ai săi.

„În plan naţional, academicianul Mihai Cimpoi este unul dintre cei mai activi apărători ai limbii române în arealul unde se vorbeşte ea, este o voce de mare autoritate care a contribuit enorm la menţinerea unităţii acestei valori naţionale. Tot în acest sens, domnia sa este o personalitate de opinie fermă şi de mare curaj, a cărui cuvânt s-a făcut auzit mereu şi în orice împrejurări, atunci când a fost vorba de destinul prezent şi viitor al neamului nostru, al limbii noastre, a culturii şi literaturii noastre”, a  accentuat Vlad Caraman.

În discursul său de răspuns, intitulat sugestiv „Odă învăţătorului”, academicianul Mihai Cimpoi şi-a exprimat recunoştinţa conducerii instituţiei care l-a onorat cu această distincţie, dar înainte de toate dascălilor care l-au învăţat, profesorilor de limbă română: Parfenie Guţu, Tatiana Calalb-Ciornâi, Vasile Coroban, Ion Osadcenco şi Anatol Ciobanu.

Mihai Cimpoi s-a născut pe 3 septembrie 1942, în comuna Larga, judeţul Hotin, astăzi raionul Briceni. În 1965, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. Este membru de onoare al Academiei Române (din 1991), membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992); director de onoare al Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu” (1999), editor-coordonator al revistei „Mihai Eminescu” (din 2001, buletin, serie nouă); editor-coordonator şi director al revistei literare „Viaţa Basarabiei”.

Publică din anii ’60 recenzii, studii critice în săptămânalul „Cultura” şi revista „Nistru”, impunând în gândirea critică o direcţie nouă eseistico-literară. Mihai Cimpoi a semnat circa 70 de volume, inclusiv „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, „Mihai Eminescu. Dicţionar Enciclopedic”,  „Spre un nou Eminescu”, „Căderea în sus a Luceafărului”, „Narcis şi Hyperion”, „Plânsul Demiurgului” ş.a. A contribuit la instalarea busturilor marilor scriitori români pe Aleea Clasicilor din Chişinău.

Academicianul Mihai Cimpoi a fost distins cu titlul Maestru al Literaturii (1992), Premiul de Stat (1994), Ordinul Republicii (1996), cu medalia jubiliară  „Mihai Eminescu” (România, 2000), cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor (2014), cu „Ordinul Serviciul Credincios” în grad de cavaler al României etc. Este Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Tiraspol, Bălţi (R. Moldova), Oradea, Alba Iulia (România), Om Emerit al Republicii Moldova (2013). În 2012 i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18001374

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!