ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orașele mici de pe ambele maluri ale râului Nistru sunt împiedicate să se dezvolte de factori sociali, susţine un studiu

12:53 | 28.02.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Orașele mici de pe ambele maluri ale Nistrului au potențial de dezvoltare, însă factori precum migrația, îmbătrânirea populației și lipsa locurilor de muncă împiedică valorificarea acestuia. La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a evaluat potențialul de dezvoltare durabilă a orașelor mici riverane fluviului Nistru, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.

Analiza, rezultatele căreia au fost făcute publice astăzi, a inclus localități cu o populație de până la 50 de mii de locuitori - nouă orașe de pe malul drept al Nistrului (Soroca, Florești, Șoldănești, Rezina, Orhei, Criuleni, Anenii Noi, Ștefan Vodă și Căușeni) și șase de pe malul stâng (Camenca, Râbnița, Dubăsari, Grigoriopol, Slobozia și Dnestrovsc). Potențialul acestora a fost analizat în baza mai multor indicatori statistici corelați cu Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030.

Datele raportului arată că în toate orașele analizate din stânga Nistrului și în trei orașe de pe malul drept  (Criuleni, Orhei și Ștefan Vodă) se atestă un declin demografic. Acesta este determinat de scăderea drastică a natalității, creșterea ratei de mortalitate și a indicelui de îmbătrânire, în special în Dubăsari, Dnestrovsc și Camenca. În majoritatea celorlalte orașe mici de pe malul drept sporul natural al populației este pozitiv și reprezintă un potențial de dezvoltare care încă poate fi valorificat.

Potențialul de dezvoltare economică a orașelor mici a fost analizat prin producția fabricată și sursele principale de venit ale locuitorilor. Astfel, cea mai mare valoare a producției fabricate per locuitor e înregistrată la Criuleni, Râbnița, Rezina și Anenii Noi (între 3188 și 6721 dolari), iar cea mai mică valoare a producției este înregistrată în Șoldănești și Camenca (cu 137 și, respectiv, 339  dolari). Câștigul salarial nominal mediu lunar al unui angajat din orașele mici din valea râului Nistru variază de la 174 dolari în Ștefan Vodă până la 337 la Râbnița. În același timp, pensia medie lunară constituie de la 52 dolari, în Șoldănești, până la 118 dolari în Dubăsari și 121 dolari -  în Râbnița.

Calitatea vieții locuitorilor din orașele mici depinde de starea lor de sănătate, condițiile de trai și oportunitățile egale de care pot beneficia în luarea deciziilor. Astfel, cele mai înalte rate ale mortalității, inclusiv din cauza cancerului, se atestă în localitățile Camenca și Dubăsari, fiind de 1,5 ori mai mare decât media pe orașele mici din valea Nistrului. În același timp, la Rezina se atestă cea mai înaltă rată a mortalității infantile (18,6 cazuri la 1.000 de născuți vii). 

„Rezultatele studiului și recomandările pot fi utilizate de liderii locali care vor putea să determine cele mai eficiente forme și metode de planificare a cheltuielilor publice, atragere a investițiilor și reducere a dezechilibrelor de dezvoltare social-economică. Reprezentanții societății civile vor putea utiliza atât datele din studiu, cât și analiza complexă a factorilor dezvoltării durabile, pentru elaborarea propunerilor de proiecte de dezvoltare teritorială”, a afirmat Aurelia Spătaru, manager de proiecte în cadrul PNUD Moldova.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18001604

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!