ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanții UE au prezentat Strategia Europeană pentru Dezvoltarea Republicii Moldova

12:39 | 28.02.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Reprezentanții statelor Uniunii Europene au prezentat astăzi Strategia Europeană Comună de Cooperare pentru Dezvoltarea Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Documentul prevede domeniile care vor beneficia de asistența financiară din partea UE, precum: dezvoltarea economică, crearea locurilor de muncă, atragerea investitorilor străine, consolidarea instituțională, lupta cu corupția, supremația legii și reforma administrației publice. Concomitent, partenerii europeni își propun să îmbunătățească legislația națională, să consolideze societatea civilă, să promoveze egalitatea de gen, comunicarea strategică, dezvoltarea rurală, a agroturismului și încadrarea tinerilor în câmpul de muncă.

Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Mihalko, a specificat că strategia prezentată vine să sprijine țara noastră în realizarea reformelor și servește drept un plan de lucru pentru a obține rezultate mai bune în viitor.

„Documentul reflectă încă o dată angajamentele UE față de R. Moldova. Strategia întrunește prioritățile UE și reprezintă un instrument foarte util, care expune cele mai importante direcții în realizarea reformelor. În prezent, există 18 donatori majori care acordă asistență R. Moldova. Suportul este oferit în schimbul unor rezultate tangibile, de aceea acțiunile vor fi monitorizate și evaluate sistematic. Vom continua să încurajăm Guvernul R. Moldova ca să poată beneficia de toată asistența din partea UE. Suportul se manifestă inclusiv prin oferirea sprijinului specialiștilor europeni în implementarea proiectelor de asistență externă”, a spus Peter Mihalko.

La rândul său, Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că direcțiile incluse în document vin să asigure implementarea priorităților naționale și se combină cu Agenda de Asociere R. Moldova – UE.

„Obiectivele noastre coincid. Strategia prezentată astăzi demonstrează încă o dată sprijinul acordat țării noastre în realizarea reformelor. Documentul confirmă că reformele sunt apreciate de partenerii noștri de dezvoltare și că există alte provocări cărora trebuie să le facem față. Strategia reprezintă o radiografie a dificultăților cu care se confruntă țara noastră, iar Guvernul va identifica soluții pentru a soluționa aceste probleme, alături de partenerii europeni. Vă asigur că R. Moldova va continua implementarea politicilor și va îndeplini obligațiile asumate față de Uniunea Europeană", a afirmat Filip.

Prima Strategie Europeană Comună de Cooperare pentru Dezvoltarea Republicii Moldova a fost prezentată în octombrie 2016.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!