ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

30 de culturi agricole au fost selectate pentru a primi certificare de calitate prin programul Global GAP

14:54 | 02.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Un număr de 30 de culturi agricole din Republica Moldova au fost selectate pentru a primi certificate de calitate prin programul Global GAP (Good Agricultural Practices). La prima etapă a programului, demarat de Kaufland în parteneriat cu Corporația Financiară Internațională (IFC), parte din Grupul Băncii Mondiale, au participat 15 producători, informează MOLDPRES.

Producătorii de fructe și legume, selectați în program, au fost instruiți, într-o primă etapă, timp de trei zile de consultanți specializați. Cea de-a doua etapă va începe la mijlocul lunii martie și va include consultații individuale pentru fiecare producător de fructe și legume înscris în program. Concomitent va avea loc etapa de pre-certificare, lucrul efectiv în fiecare fermă, activități de analize de sol și apă, construirea unor planuri de acțiune personalizate.

Cei 15 producători s-au înscris în program cu diverse culturi: cartofi, roșii, morcovi, verdețuri, dar și fructe, precum mere, prune, struguri. Aceste produse au șansa să obțină cea mai importantă certificare de calitate recunoscută la nivel internațional.

„Am lansat programul Global GAP în Republica Moldova pentru a susține dezvoltarea producătorilor de fructe și legume. Cerințele beneficiarilor programului sunt orientate spre obținerea cunoștințelor de valoare, astfel încât ei să aibă capacitatea de a-și extinde piața de desfacere atât la nivel local, cât și la nivel internațional. La această etapă, obținerea celei mai prestigioase certificări de calitate din lume ține efectiv de dorința fiecărui producător, dacă dorește  să continue și să aplice standardele programul Global GAP”, declară Ionuț Parfente, director de achiziții legume-fructe, Kaufland România.

Printre avantajele pe care le oferă fermierilor certificarea în programul global al bunelor practice agricole se regăsesc: venit mai stabil, produse de calitate înaltă care respectă standardele de siguranță alimentară, perfecționarea managementului resurselor naturale și financiare, inclusiv siguranța, sănătatea și bunăstarea lucrătorilor, precum și  dezvoltarea sustenabilă a afacerii.

Produsele care vor obține certificarea vor fi disponibile, treptat, pe rafturile magazinelor Kaufland din Republica Moldova.

Programul Global GAP lansat de Kaufland în Republica Moldova, în parteneriat cu IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, acoperă toate costurile de instruire, analiză apă, sol, alte analize de laborator aferente, inclusiv și consultanță individuală. Toate cheltuielile de participare ale producătorilor sunt susținute integral de Kaufland.

La nivel mondial, peste 160 000 de ferme din 124 de țări dețin certificarea Global GAP, iar 60 la sută din totalul acestora provin din Europa.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!