ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poroşenko: Achiziţionarea de rachete antitanc americane de către Ucraina va permite "oprirea agresorului rus"

15:11 | 02.03.2018 Categorie: Externe

Kiev, 2 mar. /MOLDPRES/. Vânzarea de rachete antitanc Ucrainei, tranzacţie aprobată joi de SUA, constituie "un argument disuasiv împotriva agresiunii ruse" în estul ţării, a salutat vineri preşedintele ucrainean Petro Poroşenko decizia Washingtonului, informează agenția AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

"În mâinile soldaţilor ucraineni, aceste arme vor constitui un argument disuasiv împotriva agresiunii ruse în Donbas", regiune pradă de patru ani de zile unui conflict între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, a notat preşedintele ucrainean pe Facebook.

"Îi mulţumesc preşedintelui Trump şi întregii sale echipe pentru susţinerea acordată Ucrainei şi acestei decizii istorice. Doar prin solidaritate şi unitate poate fi oprit agresorul rus şi apărată lumea liberă de aceste ambiţii maniacale", a adăugat liderul ucrainean.

Potrivit agenţiei federale americane pentru contracte militare, Defense Security Cooperation Agency (DSCA), guvernul ucrainean vrea să achiziţioneze 210 de rachete Javelin şi 37 de lansatoare de rachete, la un preţ total de 47 de milioane de dolari.

"Sistemul Javelin va ajuta Ucraina să-şi construiască pe termen lung capacităţi de apărare, pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială", justifică DSCA într-un comunicat.

Ucraina se confruntă din primăvara lui 2014 cu un conflict sângeros în estul teritoriului său. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi ajută financiar şi militar pe separatiştii proruşi, ceea ce Moscova dezminte. Până acum, Washingtonul a avut grijă să nu toarne gaz pe foc, refuzând să furnizeze arme letale Kievului.

Conflictul s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea lui. Acordurile de pace semnate la Minsk în februarie 2015 au dus la o cvasifinalizare a luptelor, însă valuri de violenţă continuă să izbucnească regulat de-a lungul liniei de demarcaţie.

"Nu există nimic (în acordurile de pace de la Minsk) care să indice faptul că livrările de arme pot ajuta în vreun fel la reglementarea situaţiei", a reacţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă Interfax.

(Editor L. Alcază)

img18001724

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!