ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De Ziua Internațională a Francofoniei, a fost lansată revista ”L’Année Francophone Internationale”

17:58 | 20.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Ambasada Republicii Franceze în R. Moldova, Alianța Franceză la Chișinău, Agora francophone, Camera de Comerț şi Industrie Franța-Moldova a lansat astăzi, de Ziua Internațională a Francofoniei, ultimul număr al revistei „L’Année Francophone Internationale” (AFI ), informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Serge Casseri, prim consilier al Ambasadei Franței în R. Moldova, Vlad Chirinciuc, consilier principal al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, alte persoane oficiale.

Solicitată de MOLDPRES, Maria Neagu, membru al Consiliului de administrație a platformei culturale Agora francophone, care editează această publicație, a menționat că AFI este o revistă francofonă de circulație internațională, cea mai cunoscută și cea mai citită în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei.

Potrivit sursei citate, ultimul număr, care a fost scos de sub tipar de curând, este dedicat Republicii Moldova. ”Acest volum cuprinde articole diverse despre actualitatea politică și culturală din R. Moldova, evoluția statului după independență, analize despre identitatea și geopolitica țării, diaspora, implantarea francofoniei și multe alte subiecte abordate de autori din Moldova și din străinătate”, a precizat Maria Neagu.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat în domeniul culturii Andrei Chistol, a menționat că nivelul de cooperare al R. Moldova cu țările francofone este destul de înalt, un exemplu elocvent în acest sens fiind și concertul prezentat ieri seară la sediul UNESCO de la Paris, la care a participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, precum și mai mulți ambasadori. De asemenea, oficialul a mulțumit pentru ajutorul acordat de către Republica Franceză țării noastre în dezvoltarea cinematografiei naționale, în protejarea patrimoniului cultural imaterial, precum și în domeniul educațional.

În context, Serge Casseri, prim consilier al Ambasadei Franței în R. Moldova a afirmat că relațiile culturale dintre țările noastre sunt în continuă dezvoltare, iar o dovadă o constituie faptul că ultimul număr al revistei lansate este consacrat aproape în întregime Republicii Moldova.

La rândul său, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei a subliniat că instituția pe care o conduce participă în fiecare an la evenimentele culturale organizate în contextul Zilei Internaționale a Francofoniei cu ceea ce are mai frumos. De astă dată, a specificat Elena Pintilei, biblioteca a inaugurat o expoziție de carte francofonă din colecțiile instituției, care cuprinde 180 de titluri de carte: enciclopedii, dicționare, ediții rare, cea mai veche carte în limba franceză fiind din 1638. Tot aici a fost vernisată o expoziție de pictură a artistului plastic Eugeniu Gorean, parte din lucrări fiind inserate în ultimul număr al revistei „L’Année Francophone Internationale”. Expoziția va fi deschisă timp de zece zile.

În fiecare an, la 20 martie, Organizația Internațională a Francofoniei celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale. Organizația cuprinde 84 de state (58 de state membre și 26 cu statut de observator), distribuite pe cele 5 continente, iar franceza este a doua limbă internațională. Din anul 1997 Republica Moldova a devenit membră a Organizației Internaționale a Francofoniei.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18002230

img18002230

img18002230

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!