ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

44 de loturi de mărfuri contrafăcute sau piratate au fost reținute anul trecut de vameși

13:21 | 21.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Vameșii au confiscat anul trecut 44 de loturi de produse care ar leza drepturile de proprietate intelectuală. Anunțul a fost făcut astăzi de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul prezentării Raportului național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, transmite MOLDPRES.

Oficialul a precizat că „în 23 de cazuri a fost vorba de articole vestimentare cu mărci comerciale contrafăcute, iar în celelalte - de încălțăminte, produse cosmetice și jucării pentru copii”.

Șeful Serviciului Vamal a specificat că raportul prezentat azi stabilește situația privind respectarea domeniului de protecție a drepturilor intelectuale, dar și indică acțiunile ce urmează a fi întreprinse ulterior. „Documentul este realizat într-o manieră profesionistă și accesibilă. Acesta ne indică cum să ne consolidăm eforturile în lupta cu produsele contrafăcute. Totuși, nu doar autoritățile publice sunt responsabile de protejarea și respectarea drepturilor intelectuale, ci și consumatorii este necesar să se implice în depistarea produselor contrafăcute”, a afirmat Vitalie Vrabie.

Prezentă la eveniment, directorul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan, a subliniat că instituția a organizat un șir de evenimente informative privind educarea cetățenilor în respectarea drepturilor de proprietate.

„Când vorbim despre respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, un pilon de bază în procesul de aplicare și respectare este informarea și educarea cetățenilor. Astfel, AGEPI a organizat anul trecut 63 de seminare de informare, ateliere de lucru și ore educative. Grupurile-țintă a acestor activități au fost agenții economici, bibliotecarii, profesorii și funcționarii. Am fost implicați și în realizarea prevederilor acordului RM-UE, avem foarte multe provocări în domeniu, însă ne bucurăm că beneficiem de suportul oferit printr-un proiect de asistență tehnică”, a declarat Bolocan.

„Un obiectiv foarte important este crearea unei platforme IT care ar cuprinde datele de la toate instituțiile ce dețin informații din proprietatea intelectuală. La fel, este extrem de important ghidul pentru producătorii autohtoni, care este în proces de lucru”, a remarcat Lilia Bolocan.

Raportul național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală a fost elaborat și prezentat pentru a șasea oară. Documentul prezintă o amplă analiză privind situația actuală în ceea ce ține de protejarea și respectarea drepturilor intelectuale.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!