ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fosta conducere a Unibank va fi judecată pentru acordarea creditelor neperformante

14:56 | 21.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Patru persoane din fosta conducere a Unibank vor fi judecate pentru acordarea creditelor neperformante în sumă totală de circa 30 mln de euro, transmite MOLDPRES.

Potrivit Procuraturii, este vorba de: ex-președintele și ex-vicepreședintele Unibank, fostul șef al Direcției finanțe și cel al Direcției juridice.

Conform probelor, în perioada 2013-2014, persoanele dețineau funcția de membri ai Comitetului de creditare al băncii și, în mod ilegal, au eliberat unui agent economic patru credite, în valoare totală de 16 mln de dolari SUA și 15 mln de euro. Până în prezent, creditele nu au fost rambursate.

Ulterior, s-a constatat că, agentul economic a fost fondat de către un cetățean al Federației Ruse, care nu a fost niciodată în Republica Moldova.

Bărbatul a acționat în comun cu mai mulți moldoveni, care au organizat și perfectat o procură din numele cetățeanului rus pe numele unui moldovean, ce activa ca șofer de camion. Anume șoferul este persoana care a înregistrat compania cu o zi înainte de obținerea primului credit în valoare de 8 mln de dolari SUA.

În acest caz, au fost aplicate sechestre pe mai multe bunuri ale învinuiților: automobile și un spațiu locativ.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la trei la șapte ani de închisoare, cu achitarea prejudiciului cauzat și a cheltuielilor judiciare.

Cetățeanul Federației Ruse și celelalte persoane care au contribuit la obținerea creditelor vor fi judecați într-o cauză separată. Totodată, bănuiții urmează să fie anunțați în căutare.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!