ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regulamentele ministerelor au fost completate cu unele funcţii care ţin de realizarea atribuțiilor acestora

15:29 | 21.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi mai multe modificări în unele hotărâri ale sale, care prevăd completarea regulamentelor celor nouă ministere cu unele funcţii de bază ce ţin de realizarea misiunilor stipulate în aceste documente. Totodată, aceste modificări ar responsabiliza mai mult ministerele în activitatea sa, punând baza pentru evaluarea performanţei conform indicatorilor şi clasamentelor elaborate după bunele practici internaţionale, informează MOLDPRES.

Documentul prevede introducerea menţiunii că ministerele elaborează, pe lângă documente de politici şi acte normative, analize ale impactului acestora, inclusiv în colaborare cu societatea civilă şi sectorul privat.

Ministerele vor avea o funcție nouă, de “monitorizare a scorului şi poziţiei Republicii Moldova în cadrul indicatorilor şi clasamentelor internaţionale care ţin de domeniile ministerului şi elaborarea propunerilor de îmbunătăţire a acestora”. Astfel de funcţie se regăseşte deja în regulamentele Ministerului Economiei şi Infrastructurii şi Ministerului Finanţelor. Guvernul consideră că este necesar de introdus această funcţie şi celorlalte ministere, deoarece toate domeniile au careva indicatori sau clasamente.

De asemenea, a fost introdusă o funcţie nouă de “monitorizare a percepţiei cetăţenilor şi agenţilor economici cu privire la politicile publice, actele normative şi activitatea statului în domeniile de activitate specifice ministerului şi elaborarea propunerilor de îmbunătăţire a acesteia”. Ministerele vor fi obligate să monitorizeze calitatea politicilor publice şi actelor normative în domeniile de activitate specifice ministerului, inclusiv în colaborare cu societatea civilă şi sectorul privat.

Modificările propuse în proiectul actului normativ ţin de domeniul reformei administraţiei publice. În opinia autorilor proiectului, noile funcții ar responsabiliza mai mult ministerele şi ar stabili nişte indicatori de performanţă obiectivi şi independenţi, bazaţi pe bunele practici internaţionale, care ar motiva întreprinderea unor măsuri şi reforme cu impact şi resimţite de cetăţeni.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!