ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiul Guvernului pentru cel mai dotat inventator al anului 2017 va fi decernat renumitului chimist Victor Covaliov

15:48 | 21.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a decis astăzi să decerneze Premiul Guvernului pentru cel mai dotat inventator al anului 2017 lui Victor Covaliov, doctor, conferențiar universitar din cadrul Facultății de Chimie şi Tehnologie Chimică a Universităţii de Stat din Moldova, pentru ciclul de invenții în domeniul ecologiei, informează MOLDPRES.

Renumitul chimist a fost desemnat cel mai dotat inventator de către juriul Expoziției Internaționale Specializate „INFOVENT”, ce s-a desfășurat în luna noiembrie 2017.

Premiul anual al Guvernului pentru cel mai dotat inventator este în sumă de 10 mii lei și a fost instituit în anul 2000.

Victor Covaliov este unul dintre cei mai activi şi renumiţi inventatori din Republica Moldova. El a depus la AGEPI cele mai multe cereri de brevetare a invențiilor – 269. Multe dintre invenții țin de domeniul ecologiei, pentru asta fiind numit în revistele internaționale de specialitate „inventatorul tehnologiilor verzi şi gardian al purităţii”.

Elaborările şi tehnologiile lui Victor Covaliov sunt menţionate cu cele mai înalte premii a Saloanelor de invenţii organizate în ţări, ca Ungaria, Elveţia, Bulgaria, Belgia, Germania, Federația Rusă, Ucraina, România, Polonia şi  Republica Moldova. În anul 2015, Victor Covaliov a obținut Premiul National Energy Globe Republica Moldova, pentru proiectul „Producerea Biogazului din biomasa deşeurilor agroindustriale”.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!