ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PDM va propune modificarea legislaţiei la capitolul transparenţa dobânzilor la microfinanțări

12:20 | 03.04.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 3 apr. /MOLDPRES/. Deputații Partidului Democrat din Moldova vor depune în următoarele zile o inițiativă legislativă privind transparența dobânzilor la microfinanțări. Anunţul a fost făcut astăzi de purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari la finele şedinţei săptămânale a formaţiunii, relatează MOLDPRES.

Potrivit lui Gămurari, proiectul va ajuta cetăţenii să cunoască de la bun început dobânda reală pe care o vor plăti și să nu se mai trezească în situația că, pe parcurs, ajung să plătească dobânzi de câteva ori mai mari decât cele care li s-au comunicat inițial. El a adăugat că în document vor exista şi prevederi  ce ţin de stabilirea unor sancţiuni pentru companiile de microfinanţare care ascund dobânzile reale.

Gămurari a precizat că în cadrul şedinţei din săptămâna curentă, s-a discutat şi despre introducerea uniformelor școlare, o inițiativă care conform sondajelor are un suport larg din partea părinților. 

”S-a luat decizia ca Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării să demareze consultări cu asociațiile de părinți şi cu elevii şi să găsească o forma în care această inițiativă ar putea fi transpusă în practică. De asemenea, vor avea loc discuții și cu reprezentanții sistemului educațional pe această temă. Totodată, s-a cerut Guvernului să vină cu o analiză privind oferirea unui suport financiar familiilor social vulnerabile la procurarea uniformelor școlare, în cazul în care această inițiativă va ajunge să fie adoptată”, a opinat Gămurari.

Conform sursei citate, tot în şedinţa de astăzi a fost prezentată o analiză a inițiativelor  PDM, a celor care au fost deja realizate și implementate, dar și a celor care sunt în fază de implementare.

”Proiecte precum tichetele de masă, prima casă, sunt realizate deja din punct de vedere legislativ, acum sunt în fază de implementare efectivă și monitorizare a modului în care se implementează. De asemenea, reforma Guvernului și reforma pensiilor sunt realizate, la fel numărul de urgență 112, legea anti propagandă, proiectul privind înăsprirea pedepselor pentru cei care ultragiază medicii, modificarea legislativă pentru ca polițiștii să nu mai poată scoate plăcuțele de înmatriculare ale automobilelor, a fost stopată închiderea școlilor, acestea sunt doar câteva dintre proiectele asumate de PDM și realizate”, a spus Gămurari.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18002693

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!