ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenda zilei de joi, 26 aprilie 2018

08:22 | 26.04.2018 Categorie:

1. EVENIMENTE ÎN CADRUL ȚĂRII

Curtea Constituțională a Republicii Moldova va examina conformitatea cu Constituția a prevederii legale, care permite achitarea în jumătate a amenzilor în primele 72 ore din momentul stabilirii lor.

Ora 10.00.

*** 

Aceeași instanță va examina dacă procedura obligatorie a medierii judiciare contravine Constituției.

Ora 14.00.

***

Parlamentul Republicii  Moldova se va convoca în ședință plenară.

Ora 10.00, Parlamentul Republicii Moldova. 

*** 

Vicepreședintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc, va participa la depunerile de flori, organizate la piatra de temelie a Complexului sculptural dedicat victimelor catastrofei de la Cernobîl.

Ora 12.00, str. Trandafirilor.

***

Premierul Republicii Lituania, Saulius Skvernelis, va efectua o vizită în Republica Moldova. 

Programul vizitei include:

Ora 14.50 – Ceremonia de întâmpinare a prim-ministrului Lituaniei, Saulius Skvernelis, de către premierul Pavel Filip (Casa Guvernului, intrarea din Piața Marii Adunări Naționale). 

Ora 15.00 – Prim-miniștrii Pavel Filip și Saulius Skvernelis vor avea o întrevedere bilaterală (Casa Guvernului, intrarea din str. A. Pușkin, sala de ședințe, et. I). 

Ora 15.15 – Fotografie de protocol comună a celor doi premieri, urmată de ședința în format extins a delegațiilor Republicii Moldova și Republicii Lituania (Casa Guvernului, intrarea din str. A. Pușkin, sala de ședințe, et. I).

Ora 16.00 – Premierii Pavel Filip și Saulius Skvernelis vor susține declarații de presă (Casa Guvernului, intrarea din str. A. Pușkin, et. I).

Ora 16.30 – Prim-ministrul Lituaniei va avea o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu (Parlamentul Republicii Moldova).

Ora 17.23 – Premierul Saulius Skvernelis va vizita Oficiului de Legătură NATO la Chişinău (Centrul Internaţional de Business Skytower, str. Vlaicu Pârcălab 63, et. 11).

Ora 17.35 – Prim-ministrul Saulius Skvernelis se va întâlni cu Înalții Consilieri UE și cu experții lituanieni din proiectele Twinning.

***

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Hospices of Hope Moldova invită la evenimentul de lansare oficială a proiectului „Rețeaua națională de servicii de îngrijire paliativă”.

Ora 9.30, Hotelul Regency, str. Sfatul Țării, nr. 17.

***

Consiliul Europei va lansa un nou program pentru sprijinirea reformelor în domeniul justiției penale în Republica Moldova.

Ora 9.00, Bristol Central Park Hotel, str. A. Pușkin, 32.

***

Ambasada Republicii Slovace la Chișinău desfășoară Forumul de Dezvoltare Slovacă în R. Moldova.

Ora 10.00, Academia de Studii Economice din Moldova, blocul F, et. 4, sala 403, str. Mitropolit G. Banulescu-Bodoni 61.

***

Asociația Obștească ”Uniunea Cernobîl din Moldova” va organiza un marș al memoriei și un miting la Memorialul victimelor Cernobîlului din str. Trandafirilor.

Ora 10.00 - depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Orele 10.30-12.00 – marșul-memorie până la str. Trandafirilor.

Ora 12.00 – miting la Memorialul victimelor Cernobîlului din str. Trandafirilor.

***

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) va deschide ușile pentru vizitatori, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, care este marcată anual pe 26 aprilie.

Orele 9.00-16.00.

***

Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova lansează o nouă etapă a programului ”Învățăm româna la distanță”, în cadrul proiectului ”Oportunități de educație nonformală pentru tineri prin instruire la distanță”, implementat cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Ora 10.00, IDIS Viitorul, sala de conferinţe, et. 2, str. Iacob Hâncu 10/1.

***

Va avea loc o conferință de presă cu genericul: Girls in ICT Day – Ziua Internațională a Fetelor în TIC.

Ora 15:00, oficiul Ellation, strada pietonală Eugen Doga 2.

***

Compania Avia Invest invită reprezentanții mass-media la un eveniment pe teritoriul Aeroportului Chișinău cu tematica: Cursul lucrărilor de construcție la a doua pistă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ora 10.40, punctul de control I, terminalul vechi al Aeroportului Chișinău.

***

Va fi organizată activitatea cu genericul ,,Aripile dăinuirii”, sub formă de flash-mob. Concomitent, elevii din peste 20 de școli din municipiul Chișinău vor executa, în memoria victimelor de la Cernobîl, figurina origami COCORUL JAPONEZ.

Ora 12.00.

***

Va fi vernisată expoziția ”Matricea sufletului românesc. Costume tradiționale de sărbătoare din colecția Dianei Toma”.

Ora 14.00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

***

Va avea loc evenimentul de premiere a celor mai buni studenți ai catedrei Filologie Germană a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Ora 15.00, sala de festivități a Universității „Ion Creangă”.

***

Partidul Verde Ecologist invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Putem supraviețui împreună. Verzii cheamă să facem un oraș curat și un trai luminat”. 

Ora 10.00, Agenţia de presă IPN, Casa Presei, str. A. Puşkin 22, of. 446.

***

Va avea loc conferința de presă, susținută de candidatul PSRM la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban, cu tema: „Oferta electorală pentru suburbii”.

Ora 11.00, sediul PSRM, str. Columna 148/1.

 ***

Partidul ruso-slavon din Republica Moldova invită reprezentanţii mass-media la o conferinţă de presă cu tema: „Înaintarea candidaților din partea Partidului Ruso-Slavon pentru posturile de primari ai mun. Chișinău și Bălți. Pentru funcția de primar al capitalei a fost desemnat  Alexandru Mîțu, iar al or. Bălți - președintele partidului - Oleg Topolnițkii”.

Ora 13.00, Agenţia INFOTAG. 

***

Agenția de presă IPN invită reprezentanții mass-media la dezbaterile publice cu tema: „Vă rog să mă alegeți primar, pentru că...”, dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar general al mun. Chișinău, runda a doua”, ediția a 90-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.

Ora 14.00, Agenţia de presă IPN.

2. OASPEȚI ȘI DELEGAȚII ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Republicii Lituania, Saulius Skvernelis, va efectua o vizită în Republica Moldova, în perioada 26-27 aprilie. 

3. MISIUNI MOLDOVENEȘTI ÎN STRĂINĂTATE

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, participă, în perioada 23–27 aprilie, la New York, la Reuniunea de nivel înalt a Adunării Generale ONU privind construcţia păcii durabile, precum și Forumul Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) privind finanţarea pentru dezvoltare.

***

O delegaţie a Ministerului Apărării participă, în perioada 25-26 aprilie, la cea de-a patra reuniune a Comisiei mixte moldo-române în domeniul apărării, care se desfăşoară la Bucureşti.

(Editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!