ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Amenzile vor putea fi achitate în jumătate timp de 72 de ore din momentul înștiințării

14:20 | 26.04.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Amenzile vor putea fi achitate în jumătate timp de 72 de ore din momentul înștiințării persoanei sancționate, potrivit unei decizii aprobate astăzi de Curtea Constituțională, transmite MOLDPRES.

Curtea a declarat neconstituțională prevederea care permite achitarea în jumătate a amenzilor în primele 72 ore „din momentul stabilirii lor”.

Judecătorul care a ridicat excepția de neconstituționalitate susține că, în realitate, cei amendați au la dispoziție mai puțin de 72 de ore pentru achitarea în jumătate a amenzii din cauza întârzierii livrărilor poștale, în cazul persoanelor care nu achită amenda pe loc.

Contestarea acestei prevederi din Codul contravențional are la bază un caz de pe rolul Judecătoriei Bălți privind o doamnă ce vindea produse alimentare la intrarea într-o piață din Bălți fără să aibă vreun permis în acest sens. După ce a primit scrisoarea prin care a fost anunțată că trebuie să plătească o amendă, reclamanta nu a avut timp să o plătească în jumătate, deoarece au trecut cele 72 de ore de la constatarea încălcării din cauza întârzierii livrărilor poștale.

În urma pronunțării deciziei, Parlamentul urmează să opereze modificări în Codul Contravențional, astfel încât sintagma „din momentul stabilirii amenzii” să fie „din momentul înștiințării persoanei amendate”. 

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18003424

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!