ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La un muzeu din Chișinău a fost vernisată o expoziție de costume tradiționale românești

16:16 | 26.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul ”Matricea sufletului românesc. Costume tradiționale de sărbătoare din colecția Dianei Toma” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării,  directorul instituției, Petru Vicol a menționat că expoziția reunește 58 de costume tradiționale de sărbătoare din secolele XIX-XX, provenite din Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova și este dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu România.  ”Proprietara costumelor, Diana Toma  din orașul Buzău, România, pe parcursul  a mai bine de doi ani, colecționează piese de port tradițional, fiind convinsă de necesitatea salvării și promovării acestei moșteniri strămoșești. Expoziția anticipează manifestările prilejuite de Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită anual, în Republica Moldova, în ultima duminică a lunii iunie”, a specificat Petru Vicol.

La rândul său,  secretarul științific al muzeului, Varvara Buzilă, a afirmat că  toate costumele etalate în cadrul expoziției au la origine costumul țărănesc, îmbrăcat de elitele vremii. ”Zestrea Dianei pe care o vedeți aici este zestrea întregului neam românesc”, a accentuat Varvara Buzilă.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță a menționat că aceste costume dovedesc că frumusețea este veșnică și universală. În context, colecționara costumelor, a afirmat că a venit îmbrăcată într-un costum similar cu cel al Reginei Maria, care se păstrează în colecțiile Muzeului Țăranului Român din București.  „Am simțit că vreau să știu ce e dincolo de semnele cusute pe pânză și așa am pornit în această aventură fabuloasă în matricea sufletului țărăncii românce”, a mai spus Diana Toma.

La sfârșit, a fost prezentat un program de cântece populare și patriotice, cu participarea interpretelor Ileana Țurcanu, Eugenia Tudose și Maria Graur, a ansamblurilor folclorice-model „Răzeșii”  de la Căminul Cultural „Ion Inculeț” din satul Răzeni, raionul Ialoveni, conducător artistic – Nadejda Petcu, și „Țărăncuța” de la Liceul Teoretic „Hyperion” din orașul Durlești, conducători artistici – Ștefan Sofronovici și Veaceslav Adam.

Expoziția va fi deschisă până la 30 iunie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18003433

img18003433

img18003433

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!