ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un student din raionul Ștefan Vodă și-a deschis o afacere agricolă, pe bani europeni

10:29 | 29.04.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Tot mai mulţi tineri din ţara noastră pornesc afaceri cu susţinerea Uniunii Europene. Este exemplul şi al lui Dorin Ţapu, student din satul Tudora, raionul Ştefan Vodă, care şi-a deschis o întreprindere agricolă pe bani europeni, relatează MOLDPRES.

Tânărul este proprietarul unui tractor performant, procurat pe bani europeni, cu care cultivă zeci de hectare de teren agricol în fiecare primăvară și toamnă. Sătenii apelează la el de fiecare dată când au nevoie să facă lucrări mecanizate în câmp sau livadă. „Eu mă gândeam demult la o afacere în acest domeniu, pentru că oamenii chiar aveau nevoie de așa servicii. La țară, oamenii muncesc mult în câmp și atunci când lucrările sunt mecanizate, randamentul e mult mai mare”, susţine Dorin Ţapu.

Dorin era licean când a câștigat un grant în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Ca să obțină banii – circa 14 mii de euro, a trecut printr-un concurs în care a trebuit să argumenteze ideea de afacere și să demonstreze că va putea menține și dezvolta businessul pe care intenționa să-l deschidă.

Lansată acum doi ani, afacerea lui Dorin Țapu a reușit să devină profitabilă, astfel încât acum tânărul se gândește să o extindă și să cumpere utilaje și tehnică nouă, cu care să poată presta o gamă și mai largă de servicii nu doar pentru oamenii din sat, dar și pentru cei din localitățile vecine.

În timp ce Dorin programează activitatea firmei și e responsabil de comunicarea cu potențialii clienți, tatăl său muncește pe tractor, alături de un alt angajat al firmei, un mecanizator cu zeci de ani de experiență. „Când am aflat că băiatul a câştigat bani pentru afacere, m-am întors acasă de peste hotare unde eram dus la muncă. Mă bucur că am posibilitatea să lucrez alături de fecior și să îl ajut să își realizeze planurile pe care le are. Săptămâna aceasta am stropit mai mulți pomi și am cultivat o livadă tânără și frumoasă. Iar asta înseamnă şanse şi viitor acasă”, spune Ghenadie Țapu.

Dorin Țapu este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 14 mii de euro pentru a crea sau dezvolta o afacere. Programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, ai societății civile și autorităților locale în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18003511

img18003511

img18003511

img18003511

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!