ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost anunţate perioadele de prohibiţie la pescuit pentru anul 2018

10:16 | 04.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a anunţat termenele de interdicţie a pescuitului în bazinele acvatice naturale din Republica Moldova. Regimul de prohibiţie a început la 1 aprilie şi a fost stabilit la propunerea instituţiilor ştiinţifice şi a Serviciului Piscicol, comunică MOLDPRES.

Conform unui ordin al ministerului, o perioadă de prohibiţie de 70 de zile consecutive, de la 7 aprilie până la 15 iunie, a fost stabilită în lacul de acumulare Dubăsari, în lacul Cahul, în fluviul Nistru pe sectorul de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca și în brațul Turunciuc. 

Timp de 60 de zile consecutive, de la 7 aprilie până la 5 iunie, va fi interzis pescuitul în râul Prut - de la intersecţia cu frontiera de nord a R. Moldova cu Ucraina până la satul Teţcani, raionul Briceni, pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stânca până la Giurgiuleşti, precum şi în lacul de acumulare Costeşti-Stânca. În lacul de acumulare Cuciurgan perioada de prohibiţie a fost stabilită între 27 martie şi 31 mai inclusiv.

Totodată, timp de 90 de zile consecutive, de la 1 aprilie până la 29 iunie inclusiv este interzis pescuitul în râurile Ciorna, Răut, Ichel, Bâc și Botna, afluenți ai fluviului Nistru, cu excepția obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe acestea; pe râurile Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăț, Ciuhur, Camenca, Gârla Mare, Delia, Nârnova, Lăpușna, Sărata, Tigheci, afluenți ai râului Prut, cu excepția obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe acestea; în bălțile Lacului Manta; în râurile Cogâlnic, Cahul, Ialplug, cu excepția obiectivelor acvatice artificiale construite pe acestea.

În perioada de prohibiţie se interzice orice gen de pescuit, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific. Interdicția nu se aplică bazinelor acvatice private. Interzicerea pescuitului se operează în fiecare an şi are scopul de a asigura condiţii optime pentru reproducerea, protecţia, restabilirea şi conservarea resurselor biologice acvatice.

Solicitate de MOLDPRES, surse de la Serviciul Piscicol al MADRM au menţionat că angajaţii instituţiei vor supraveghea respectarea regimului de prohibiţie. Pentru încălcarea acestuia sunt prevăzute sancțiuni care, în funcţie de gravitate, pot fi atât administrative, cât şi penale. Amenzile sunt stipulate în articolul 114 al Codului Contravenţional şi pot varia între 6-12 unităţi contravenţionale pentru persoane fizice.

Conform surselor citate, cele mai solicitate specii pentru pescuit în ţara noastră sunt sângerul, plătica, roşioara, scrumbia de Dunăre, carpul, somnul ş.a.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18003631

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!