ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul și regizorul Boris Focșa își sărbătorește cea de-a 50-a aniversare

13:38 | 10.05.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Actorul și regizorul Boris Focșa, directorul Teatrului Republican ”Luceafărul”, ex-ministru al Culturii, Maestru în Artă, Artist Emerit, a împlinit astăzi 50 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1968 în satul Sărătenii Vechi, raionul Telenești. În 1988-1992 a studiat la Universitatea de Stat a Artelor, specialitatea actor de teatru și cinema, clasa maestrului Emil Loteanu și în 1992-1995 – la aceeași instituție la specialitatea regie, în clasa profesorului Veniamin Apostol. În 2001 a făcut un stagiu în SUA în domeniul managementului artistic și în 2002 - studii de masterat în management la Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova. În prezent face doctoratul la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași, România.

În 1992 a fost angajat al Teatrului-Studio ”Mihai Eminescu” și în 1995-1996 a fost regizor la Teatrul Rus de Stat "A. P. Cehov", unde a montat un spectacol pentru copii după piesa lui P. Enzicat “Prinţesa şi porcarul” şi spectacolul  “Jucăm Anouilh” cu piesa într-un singur act ”Orchestra ” de Jean Anouilh.  În 1998  a activat în calitate de specialist-coordonator în Departamentul Teatru și Muzică al Ministerului Culturii. În 2000 a fost conducător artistic al Cursului de actorie de la Universitatea de Stat a Artelor, în 1998-2009 -  director artistic al Teatrului Republican "Luceafărul" și în  2006-2009 - membru al Consiliului de Observatori al IPNA Compania de Stat „Teleradio-Moldova". 

Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, la 25 septembrie 2009, Boris Focșa  a fost numit în funcţia de ministru al Culturii, funcție în care a activat până în 2013. Din 2013 până în prezent este director al Teatrului Republican ”Luceafărul”.

La Teatrul ”Luceafărul”, Boris Focșa a montat mai multe spectacole: ’’Lady Windermere si evantaiul ei’’ de O. Wilde,   „Prinţesa Turandot” de Carlo Gozzi, „Opera de Trei Parale” după B. Brecht, „Romeo şi Julieta” de W. Shakespeare, „Luceafărul” de M. Eminescu, „Livada cu vişini” de A. P. Cehov ș.a.

Boris Focșa a fost distins cu mai multe premii pentru regie, inclusiv la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru din Cairo, Egipt.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18003794

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!