ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Raportul de activitate a Guvernului a fost dezbătut în Parlament

12:24 | 11.05.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 11 mai. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat astăzi în Legislativ raportul de activitate a Guvernului pentru anul 2017, notează MOLDPRES.

Şeful Guvernului a mulţumit legislatorilor pentru suportul acordat activităţii Executivului, dar şi pentru pachetul de legi adoptat în anul 2017.

„Dincolo de cifre și acțiuni concrete, avem câțiva indicatori importanți care ne arată că mergem în direcția cea bună, dar, în același timp, că este momentul să facem pași și mai mari, și mai rapizi, astfel încât oamenii să simtă îmbunătățiri mai consistente ale vieții de zi cu zi. După anul 2016, în care am reușit să stabilizăm economic țara, în 2017 am pus bazele unor procese de reformă, iar în 2018 începem să construim. La propriu și la figurat. De aceea, astăzi am venit în fața deputaţilor nu ca să prezint un raport în care să ne lăudăm, ci, mai degrabă, ca să vă comunic anumite evoluții, astfel încât să aveți un tablou corect atunci când discutăm și să puteți veni cu propuneri constructive. O să profit totodată de această ocazie pentru a mă adresa astăzi și cetățenilor. Vreau să știe că deși avem în acești doi ani evoluții relativ pozitive, nu ne-am făcut comozi cu aceste realizări. Știm foarte clar unde mai avem de muncit. Și o vom face în continuare. Astfel încât fiecare să simtă schimbări concrete”, a opinat Filip.

Premierul a trecut în revistă realizările obţinute de Executiv pe parcursul anului trecut, printre care: reforma administrației publice centrale, care a dus la reducerea numărul de ministere, crearea Agenției Servicii Publice, prin comasarea a cinci instituții, astfel încât cetăţenii beneficiază la un ghișeu unic de 1000 de servicii publice.

„Am reușit anul trecut o creștere economică de 4,5%, salariul mediu pe economie a crescut cu 12%, până la 5700 lei, iar anul acesta a trecut de 6000 de lei. Da, știm că situația încă nu este nici pe departe așa cum ne-am dori. Dar datele ne arată că economia își revine. În 2017 exporturile au crescut cu aproape 20%. Din totalul de exporturi, 65 la sută merg spre Uniunea Europeană. Doar în primele trei luni ale acestui an, exporturile au crescut cu o treime. Aceste evoluții pozitive ne-au permis să solicităm Uniunii Europene majorarea cotelor pentru exportul de struguri de masă, prune și cireșe pe piaţa europeană. Producția agricolă s-a majorat anul trecut cu 8,6%. Am venit de asemenea în sprijinul agricultorilor, iar fondul de subvenționare a ajuns până la 900 milioane lei, cu peste 200 milioane de lei mai mult. Această susținere, dar și tehnologiile moderne au dat roade. Avem o producție record de grâu pentru anul trecut, în medie 4 tone la hectar, iar la nord roada a depășit chiar și 6 tone. Astfel de rezultate nu s-au mai înregistrat în țara noastră din 1990. Am acordat atenție și sectorului IT, care generează cel mai mare salariu pe economie, în medie 17 mii de lei, care sper că îi motivează pe tineri să rămână acasă și să muncească în economia națională. Am creat primul parc IT virtual, care are deja înregistrate 170 de companii rezidente, cu vânzări planificate de 1,4 miliarde de lei pentru 2018. Politicile și inițiativele Guvernului, impozitul unic de 7 la sută și un mecanism simplificat de raportare au generat o creștere a exporturilor TIC de aproape 60% în anul trecut. În 2017, Centrul Tekwill de la Chișinău a instruit aproape 8000 de persoane, iar în 2019 am putea să avem un Tekwill la Bălți, iar curând și unul la Cahul”, a spus Filip.

Şeful Executivului a răspuns timp de aproape o oră la întrebările deputaţilor şi a dat asigurări că o nouă fraudă în sistemul bancar nu va avea loc. El a adăugat că autorităţile mai au mult de muncit chiar dacă au fost majorate o mare parte din plăţile sociale, dar şi salariile, inclusiv a medicilor şi profesorilor şi a cerut suportul legislatorilor în adoptarea cadrului legal necesar.

„În 2017 am acordat ajutoare sociale pentru peste 200 mii de persoane. Anul trecut am majorat cu 2000 de lei indemnizația unică la nașterea copilului, care anul acesta a ajuns până la 5600 de lei. Am introdus alocații pentru mamele care nasc copii gemeni, iar de anul acesta copiii rămași fără îngrijire părintească vor primi zilnic indemnizații de la stat. Am majorat cu 50% indemnizația pentru tinerii specialiști în medicină care merg să lucreze la sate, care vor primi câte 45 mii de lei. Ne-am dorit să încurajăm, în mod similar, tinerii specialiști și în domeniul educației. Aproximativ 1300 de tineri specialiști au beneficiat de creșterea acestor indemnizații până la 45 sau, respectiv 36 mii de lei, în funcție de studiile absolvite. Amintesc aici, de asemenea, majorarea salariilor profesorilor cu 11,3% începând cu septembrie 2017”, a precizat Filip.

Premierul a subliniat că el personal, dar şi cabinetul pe care îl conduce, conştientizează situaţia din ţară şi şi-au setat trei priorități la care vor lucra în anii 2019 – 2021: educația, justiția și infrastructura.

„Guvernul trebuie criticat atunci când greșește, pentru că asta ne motivează să fim mai buni. Însă, eu am rugat și public opoziția să mai lase luptele politice și să ne critice constructiv, să vină cu soluții mai bune, când noi nu facem ceva suficient de bine, să avem dezbateri publice despre cum se pot face lucrurile mai bune și mai bine în țară”, a conchis Filip.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18003840

img18003840

img18003840

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!