ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău şi Iaşi se desfășoară Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”

13:41 | 14.05.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. Poeţi și critici literari din Republica Moldova şi România participă la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, care a fost deschisă astăzi cu o depunere de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din capitală, urmată de un moment de evocare a scriitorului. În perioada 14-15 mai, evenimentul va avea loc la Chişinău, iar pe 16-17 mai – la Iaşi, informează MOLDPRES.

Academicianul Mihai Cimpoi, moderatorul manifestării, a menționat că Grigore Vieru este poetul care, alături de Ioan Alexandru, a reabilitat sacrul în poezia românească de azi. ”Opera sa poetică a fost înalt apreciată  atât de mari poeți ai timpului nostru – Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, cât și de critici  de prim rang – Edgar Papu, care-l considera cel mai mare poet român de azi, Constantin Ciopraga, Eugen Simion, Alex Ștefănescu, Theodor Codreanu, Adrian Dinu Rachieru.  Despre el s-au publicat peste 20 de volume cu caracter monografic”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.

La rândul său, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a  afirmat că Grigore Vieru rămâne a fi și în posteritate un poet foarte popular, cu mulți cititori, opera sa fiind tradusă în mai multe limbi. ”Grigore Vieru este un simbol al mişcării de renaştere şi eliberare naţională, o stâncă morală a noastră, a tuturor”, a mai spus Arcadie Suceveanu.

În context, scriitorul Nicolae Dabija a afirmat că  trebuie să facem tot posibilul ca să-i merităm pe poeții pe care îi avem: Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru ș.a. ”Dacă nu le vom deschide cărțile, ei se vor supăra pe noi. Festivalul Internațional ”Grigore Vieru” este, de fapt, un festival român-român,  care unește cele două maluri de Prut”, a precizat Nicolae Dabija.

Despre viața și opera lui Grigore Vieru au mai vorbit  criticul și istoricul literar Ion Pop din România,  academicianul Gheorghe Ghidirim,  directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei, scriitorul și editorul din Iași, Daniel Corbu, Călin Vieru, feciorul regretatului poet ș.a.

Programul a continuat cu un recital de muzică și poezie „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi”, organizat la Liceul de creativitate și inventică „Prometeu-Prim”, apoi la  Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”  cu un medalion literar-artistic și o expoziție de carte cu genericul „Poet al Cetății Graiului.

Prima zi a festivalului se va încheia la ora 18.00, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial, susţinut de Cristofor Aldea-Teodorovici, colective artistice de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO” și de la mai multe licee din Chișinău.

Mâine, 15 mai, la ora 10.30, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova se va desfăşura simpozionul științific „Grigore Vieru, omul duminicii”, organizat de Institutul de Filologie. La ora 13.00, la Truşeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii”,  va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii”, organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

În zilele de 16 şi 17 mai, manifestările dedicate lui Grigore Vieru vor continua la Iaşi.

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” este organizată de Centrul Cultural-Ştiinţific „Grigore Vieru”, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Primăria municipiului Chişinău, Primăria municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" şi alte instituţii de cultură.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18003918

img18003918

img18003918

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!