ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Companiile care utilizează deja în denumirile lor sintagmele “R. Moldova” sau “Moldova” nu vor achita taxa de 100 mii de lei

11:50 | 15.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 15 mai. /MOLDPRES/. Agenţii economici care utilizează deja în denumirile lor sintagmele “R. Moldova” sau “Moldova” nu vor achita taxa de 100 mii de lei, instituită recent de autorităţi. Răspunsul a fost oferit de Ministerul Justiţiei /MJ/ la solicitarea AIS MOLDPRES.

Potrivit datelor oferite de MJ, vor fi obligaţi să obţină autorizaţii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului, a abrevierilor sau derivatelor acesteia, doar agenţii economici care intenţionează să îşi deschidă firme noi.

De eliberarea acestor autorizaţii va fi responsabilă o comisie specială, din care vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Camerei Înregistrării de Stat, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, reprezentanţi ai Cancelariei de Stat şi ai Academiei de Ştiinţe.

Taxa de stat pentru eliberarea permisiunii de folosire a denumirii oficiale va fi de 100 mii de lei. Dacă agenţii economici nu vor respecta regulile legale de utilizare a sintagmelor ce conţin denumirea statului, aceștia vor fi sancţionaţi cu amendă de până la 20 mii de lei.

Totodată, persoana juridică căreia i s-a retras permisiunea de utilizare a denumirii oficiale sau istorice a statului va fi obligată să modifice denumirea sa în termen 30 de zile de la data recepționării deciziei de retragere a permisiunii. 

La finele săptămânii trecute, Legislativul a adoptat un proiect de lege ce prevede instituirea unei taxe noi pentru utilizarea denumirii oficiale sau istorice a statului, a abrevierilor sau derivatelor acesteia, în denumirile unor companii. Noile reglementări vor intra în vigoare la trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Potrivit datelor din Registrul de Stat al companiilor, în ţara noastră activează peste 380 de agenţi economici care au în denumirea lor sintagmele “R. Moldova” sau “Moldova”.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18003949

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!