ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va marca Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor

16:49 | 16.05.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Mai multe acțiuni culturale vor fi desfășurate în întreaga țară vineri, 18 mai, cu prilejul celei de-a 14-a ediții a Zilei Internaționale a Muzeelor, și sâmbătă, 19 mai, când va fi marcată Noaptea Europeană a Muzeelor,  informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a menționat că deja al cincilea an consecutiv festivitățile dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor sunt organizate sub patronajul ministerului de resort, ceea ce denotă importanța acestor evenimente.

În context, oficialul a subliniat că cifra vizitatorilor în cadrul Nopții Europene este în creștere. Astfel, conform datelor prezentate, în 2017 instituțiile muzeale au înregistrat 618 mii  280 de vizitatori,  în 2016 numărul acesta fiind de 271 mii 393  de vizitatori. ”Ne bucurăm că numărul total al vizitatorilor este în continuă creștere, astfel încât în 2017 constatăm o majorare  de aproximativ 127 %  comparativ cu anul precedent, fapt ce demonstrează  interesul sporit al publicului față  de expozițiile și colecțiile muzeale. Vă îndemnăm să celebrăm și în acest an Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor,  participând la numeroasele activități organizate de către instituțiile muzeale din întreaga țară”, a mai spus Monica Babuc.

Oficialul a precizat că Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în 1977, la inițiativa Ministerului Culturii și Comunicării  din Franța, fiind marcată pe 18 mai. Ediția din acest an,  cu genericul ”Conexiuni inter-muzeale: noi abordări, noi provocări”,  este dedicată necesității de adaptare  a muzeelor la tendințele societății, astfel încât acestea să implementeze tehnologiile informaționale, pentru a-și prezenta colecțiile inclusiv în mediul virtual. 

Totodată, a accentuat Monica Babuc, pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor este Noaptea Europeană a Muzeelor, inițiată în 2005.  Până în prezent, la acest eveniment au aderat  peste 3000 de muzee din 47 de țări.  Scopul evenimentului este de a spori interesul față de instituțiile muzeale, prezentându-le activitatea într-o altă perspectivă, precum și de a familiariza publicul larg cu colecțiile muzeelor și de a sensibiliza societatea în privința problemelor din domeniu.

În continuare, Monica Babuc  a subliniat că muzeele din R. Moldova au devenit parte a acestei  manifestări culturale de amploare, reușind să atragă un public tot mai numeros și divers.  Astfel, cu prilejul  Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, în perioada 14-27 mai, 68 de muzee și instituții culturale din 16 raioane și-au anunțat  programele, care conțin activități variate, ce scot în evidență patrimoniul național și local. Actualmente, în Registrul Național al Muzeelor din R. Moldova sunt înscrise 124 de muzee,  dintre care doar șase muzee cu 12 filiale sunt în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Prezent la eveniment, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea a afirmat că  pe 18 mai, la ora 10.00,  în această instituție va fi inaugurată expoziția   ”Peisajul – spaţiu deschis către infinit (gravură, sec. XVI-XIX)”.  Cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor, pentru 19 mai , Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a elaborat un vast program cultural, care va începe la ora 18.00 şi va dura până la 00.00, oferind astfel vizitatorilor posibilitatea de a cunoaşte patrimoniul cultural naţional şi de a participa la diverse activităţi cultural-educaţionale.

În ziua de 19 mai Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va lucra în regim de gratuitate pentru toate categoriile de vizitatori. Programul Nopţii Europene a Muzeelor la MNAM va include: vizitarea expozițiilor permanente de Artă Universală și Artă Națională şi a expozițiilor temporare: ”Revizitând Nirvana” - expoziția personală a artistului plastic român Corneliu Vasilescu și expoziția ”Peisajul - spațiu deschis către infinit, din patrimoniul MNAM”, recitaluri de muzică clasică susținute de elevi de la instituțiile de profil din Chișinău, un recital de muzică clasică  la țambal susținut de Alexandru Cioroi, ateliere de desen pentru copii și adulți ș.a.

La rândul său, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol a menționat că  pe 19 mai, în această instituție va avea loc un concert cu Ansamblul ”Tamala” din Mali, Africa, inaugurarea Foișorului din Grădina Botanică a muzeului după lucrările de conservare-restaurare,  vizitarea expozițiilor ”Matricea sufletului românesc. Costume tradiționale de sărbătoare din colecția Dianei Toma”, ”Prin jertfă spre înviere - monumente comemorative închinate  eroilor reîntregirii neamului” ș.a.

Pentru buna desfășurare a Nopții Europene a Muzeelor, în data de 19 mai, între orele 18.00-24.00, transportul public va fi direcționat de pe str. 31 August 1989 în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și A. Pușkin, iar accesul și parcarea transportului privat în perimetrul acestor străzi vor fi sistate.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18004027

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!