ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Faptul că R. Moldova ar fi primit statut de observator în UEE reprezintă o problemă de ordin intern, afirmă comisarul Corina Crețu

15:25 | 17.05.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Relațiile de cooperare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova sunt reglementate de Acordul de Asociere, iar faptul că Republica Moldova ar fi primit statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică /UEE/ reprezintă o problemă de ordin intern. Declarația a fost făcută astăzi de către Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Crețu, în urma unei întrevederi la Chișinău cu Prim-ministrul Pavel Filip, relatează MOLDPRES.

Sursa citată a specificat că actul oficial ce ghidează politica externă a Republicii Moldova este Acordul de Asociere cu UE. „Încă un act important este și Acordul de Liber Schimb. Uniunea Europeană așteaptă ca Republica Moldova să-și continue angajamentele asumate, iar faptul că țara ar fi primit statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică reprezintă o problemă internă. Baza de colaborare dintre UE și Republica Moldova este Acordul de Asociere”, a spus Corina Crețu.

La rândul său, Premierul Pavel Filip a remarcat că Republica Moldova este o țară parlamentară, iar Acordurile ce țin de politica externă și angajamentele țării în raport cu alte state trebuie aprobate de Parlament și Guvern, altfel sunt nule.

„Acum un an, când șeful statului a solicitat statutul de observator, acest statut nici nu exista, atunci a și fost inventat. Toate Acordurile externe semnate cu țara noastră necesită a fi ratificate de Executiv și Legislativ, iar actele care nu prevăd ratificarea nu au putere juridică. Declar oficial că Guvernul nu va aloca bani pentru a acorda asistență unor observatori în Uniunea Economică Eurasiatică. Unica opțiune pentru Republica Moldova este Uniunea Europeană”, a menționat Filip.

În cadrul unei vizite efectuate la Soci, şeful statului Igor Dodon a anunţat că R. Moldova a fost acceptată în calitate de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Un tratat în acest sens a fost semnat de către șeful statului în luna aprilie 2017. Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Igor Dodon a declarat că ar deține toate împuternicirile necesare pentru a semna tratatele internaționale. Potrivit oficialului, acest drept i-ar fi asigurat prin Constituție.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18004088

img18004088

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!