ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tudor Ulianovschi: ”Consiliul Europei a fost și este un partener de încredere al Republicii Moldova”

14:08 | 18.05.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Consiliul Europei (CoE) a fost și este un partener de încredere al Republicii Moldova, precum și un pilon puternic al democrației pe continentul nostru. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul Sesiunii Comitetului de Miniştri al CoE, care se desfășoară astăzi la Elsinore, Regatul Danemarcei, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

În alocuţiunea sa, ministrul Tudor Ulianovschi a abordat provocările cu care se confruntă Consiliul Europei şi ţările europene, precum şi necesitatea promovării responsabilităţii şi a valorilor comune pentru asigurarea securităţii democratice în Europa.

Șeful diplomației moldovenești a reiterat sprijinul pe care Consiliul Europei îl acordă Republicii Moldova în eforturile sale de modernizare și promovare a reformelor, în particular combaterea corupției, sporirea independenței și eficacităţii sistemului judiciar și consolidarea libertăţii mass-media, implementate prin Planul de Acțiuni al CoE pentru RM 2017-2020. În contextul procesului de reglementare a conflictelor prelungite, inclusiv a conflictului transnistrean, ministrul Tudor Ulianovschi a evocat necesitatea măsurilor de consolidare a încrederii și respectării drepturilor omului, în particular, a fost subliniată importanţa pe care o acordă Consiliul Europei situației școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

În cadrul Sesiunii, miniştrii de externe ale celor 47 de state membre au aprobat o serie de decizii cu privire la cel de-al cincilea Raport anual al Secretarului General referitor la situația drepturilor omului, democrației și statului de drept în Europa, care vizează, printre altele, consolidarea protecţiei drepturilor omului potrivit Convenţiei europene, pentru a asigura o Europă fără pedeapsă cu moartea; reacţii la noile dezvoltări tehnologice; ameliorarea coordonărilor şi activităţilor organelor de monitorizare; modernizarea Secretariatului CoE, inclusiv managementul general şi structura acestuia.

De asemenea, a fost adoptat și deschis spre semnare Protocolul de amendare a Convenției pentru protecția persoanelor privind prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal (Convenția/CETS nr. 108).

img18004135

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!