ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip și Comisarul Corina Crețu au susținut o lecție publică în fața studenților

15:18 | 18.05.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Premierul Pavel Filip și Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Crețu, au încurajat studenții să beneficieze din plin de proiectele UE pentru a obține studii de calitate europeană şi a contribui, în mod direct, la dezvoltarea Republicii Moldova. Apelul a fost făcut astăzi, în cadrul lecției publice susținute de oficiali la Academia de Studii Economice a Moldovei, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Executivului. 

Discuțiile interactive s-au axat pe agenda europeană a țării noastre, dezvoltarea regională și beneficiile integrării în UE pentru cetățeni, în special pentru tineri. Prim-ministrul a menționat că implementarea Acordului de Asociere este prioritatea de bază a Executivului, iar pentru a aduce viața cetățenilor cât mai aproape de nivelul de trai din UE, autoritățile promovează o agendă ambițioasă de reforme.

Referindu-se la obiectivele pentru perioada următoare, Pavel Filip a subliniat atenția pe care o acordă personal domeniilor justiției, infrastructurii și educației. „Nu putem privi în viitor fără a veni cu o viziune foarte clară ce trebuie să facem pentru a avea o educație calitativă. Nu putem continua pe aceleași programe care au fost până acum, pentru că educația pe care am primit-o noi în epoca industrială nu mai merge în cea informațională. Este necesar să vedem care trebuie să fie curricula și spre ce sunt orientați tinerii născuți în epoca informațională”, a spus premierul, accentuând, în acest sens, importanța colaborării cu UE.

Comisarul European pentru Politica Regională a reiterat deschiderea UE de a oferi suport pe segmentul educației, menționând că tinerii sunt parte importantă a relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Corina Crețu a vorbit despre programul ERASMUS+, de care au beneficiat deja peste 800 de studenți și profesori din țara noastră. De asemenea, oficialul european a menționat disponibilitatea UE de a contribui la crearea unor condiții mai bune de trai, cu accent pe dezvoltarea localităților: „Republica Moldova este o țară pe care dorim să o ajutăm și care dorim cât mai rapid să îndeplinească criteriile pentru a face parte din familia UE”.

Dialogul dintre oficiali și studenți a fost sincer și constructiv. Tinerii au adresat mai multe întrebări privind politica regională a Uniunii Europene, proiectele ce urmează a fi desfășurate în localități, valorificarea fondurilor europene, dar și oportunitățile de dezvoltare pentru studenți. Drept domeniu cheie pentru economie, precum și pentru formarea specialiștilor, a fost menționată industria IT. Studenții au propus crearea unor grupuri mixte cu tinerii din statele membre ale UE, pentru schimbul de experiență privind integrarea europeană.

La finalul dialogului, premierul a lansat ideea organizării unei întrevederi între Cabinetul de miniștri și tinerii ambasadori ai UE, pentru a discuta problemele din societate și soluțiile propuse de tineri pentru depășirea acestora.

img18004144

img18004144

img18004144

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!