ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 2000 de oameni s-au adresat la corturile anticaniculă

10:52 | 15.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Peste 2000 de oameni s-au adresat la corturile anticaniculă amplasate de salvatori în capitală şi mai multe oraşe ale ţării, în prima zi de instalare a acestora, comunică MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Puşcaşu, a precizat că punctele de reabilitare au fost amenajate în cinci sectoare ale municipiului Chișinău, dar și la Bălți, Cahul și Comrat.

“În primele ore, doar în municipiul Chișinău, la punctele de reabilitare s-au adresat peste 1300 de oameni. Salvatorii le-au oferit doritorilor apă, iar multe persoane s-au odihnit feriți de soare”, a spus Puşcaşu.

Aceasta a specificat că doar în capitală ieri au fost oferite cetăţenilor peste 250 litri de apă. “În municipiul Cahul la punctele de reabilitare s-au adresat 150 de oameni, iar în or. Comrat, din UTA Găgăuzia, 570 de persoane au beneficiat de apă. Corturile funcționează în locuri aglomerate unde este un flux permanent de oameni. Acestea pot oferi apă în intervalul orelor 11.00–18.00. Punctele de reabilitare vor activa în zile cu temperaturi care vor depăși 34-35 grade Celsius”, adăugat Puşcaşu.

În Chişinău corturile anticaniculă au fost instalate la următoarele adrese: sectorul Botanica, în apropiere de Centrul Comercial „1000 de Mărunțușuri”; sectorul Centru, în prejma „Pieții Centrale”; sectorul Râșcani, în apropierea „Pieții Matei Basarab”; sectorul Ciocana, pe strada Ginta Latina 18 și sectorul Buiucani, pe strada Calea Ieșilor 1. Oamenii sunt îndemnați să vină aici pentru a bea apă și pentru a se proteja de soare în orele de vârf. Scopul amenajării unor astfel de puncte este de a proteja populația de efectele nocive ale caniculei, în special în orele amiezii”, a spus Puşcaşu.

Conform sursei citate, practica din anii trecuţi arată că cel mai des la corturile salvatorilor vin persoanele în vârstă, mămicile cu copii și vânzătorii, care activează în soare pe parcursul zilei.

La fel, reprezentantul IGSU a amintit despre pericolul excepţional de incendii şi a atenţionat populaţia să respecte regulile de securitate antiincendiară, iar adulţii să aibă grijă de minorii care merg la scăldat. 

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru perioada 12-15 iunie Cod Galben de caniculă şi pericol excepţional de incendiu. Potrivit meteorologilor, în aceste zile în raioanele din centrul şi sudul ţării, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34 grade Celsius. 

În context, medicii recomandă limitarea duratei plimbărilor şi a băilor solare între orele 10.00–18.00 și a efortului fizic intens, purtarea hainelor din fibre naturale de culori deschise, cu mânecă lungă şi acoperirea capului cu chipiuri și pălării. La fel, este recomandat consumul în medie a 2–3 litri de apă plată nu prea rece, a ceaiurilor călduţe, a fructelor şi a legumelor proaspete și evitarea băuturilor alcoolice, inclusiv a berii şi a celor ce conţin cofeină.

(Reporter A. Zară, editor L. Alcază)

img18005084

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!