ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concilierea părților conflictului colectiv de muncă va fi realizată în termen de 10 zile

15:23 | 15.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, modificări şi completări la Codul muncii al Republicii Moldova ce vizează procedura de conciliere a părţilor conflictului colectiv de muncă, informează MOLDPRES.

Conform documentului, Comisia de conciliere va avea la dispoziție 10 zile lucrătoare, din data constituirii, pentru a împăca părțile conflictului colectiv de muncă, iar acest termen poate fi prelungit o singură dată, prin acordul scris al membrilor comisiei.

În cazul în care membrii Comisiei au ajuns la o înțelegere asupra revendicărilor înaintate, Comisia va adopta o decizie obligatorie pentru părțile conflictului, pe care o va remite acestora în termen de 24 de ore.

Potrivit autorilor, noile modificări vor contribui la perfecţionarea procedurii de conciliere a conflictelor colective de muncă, eliminarea situaţiilor de abuz în contextul tergiversării emiterii unei decizii privind soluţionarea conflictului colectiv de muncă, responsabilizarea membrilor comisiei de conciliere în luarea unei decizii în termen, precum și la asigurarea respectării drepturilor şi intereselor de muncă ale salariaţilor şi angajatorilor.

În redacția actuală, Codul Muncii nu stabilește un termen limită pentru examinarea conflictului colectiv de muncă în cadrul Comisiei de conciliere. 

Proiectul urmează să fie votat în lectură finală.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18005103

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!