ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expert economic: Ponderea activităților economice neobservate în economia R. Moldova este semnificativă

14:09 | 05.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 5 iul. /MOLDPRES/. Ponderea economiei neobservate, conform datelor oficiale, a variat în ultimii ani în jurul pragului de 22-24 la sută din PIB-ul țării, cu excepția producției ilegale, constată expertul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Iurie Morcotîlo într-un comentariu privind economia neobservată. El apreciază ponderea activităților economice neobservate în economie drept una semnificativă, informează MOLDPRES.

În ultimii ani „a crescut semnificativ și ponderea populației care a avut un loc de muncă informal, de la 30 la sută din totalul populației ocupate în anul 2012 la aproape 35 la sută în 2017”. În opinia analistului, această creștere reprezintă o provocare majoră pentru dezvoltarea durabilă a țării.  

Corupția este unul dintre factorii importanți care influențează evoluția economiei neobservate și care necesită de a fi luat în calcul la elaborarea politicilor în acest domeniu. Din cauza corupției, instituțiile de control ale statului nu sunt capabile să depisteze și să pedepsească activitățile ilegale și de evaziune fiscală, iar amplificarea economiei neobservate stimulează fenomenul corupției, deoarece servește sursă de „bani murdari” pentru mituirea funcționarilor, afirmă Iurie Morcotîlo.

Creșterea nivelului corupției și a economiei neobservate duce la majorarea discrepanței fiscale, diferența dintre veniturile fiscale colectate și cele potențiale. În ultimii ani, discrepanța fiscală se estimează la 7 la sută din PIB, ceea ce este echivalent cu aproape 9,5 miliarde de lei în 2016.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit anul trecut 6,2 la sută, în descreștere față de nivelul anului 2016, respectiv 7,1 la sută. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă conform Codului Muncii (în baza unor înţelegeri verbale) este mai frecventă în agricultură (40,0 la sută) și comerț (20,7 la sută).

Statisticile oficiale mai arată că în sectorul informal au lucrat 14,9 la sută din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 34,7 la sută au avut un loc de muncă informal. Din numărul persoanelor ocupate informal, ponderea persoanelor care produc în exclusivitate pentru consumul propriu este de 43,0 la sută.

Datele BNS denotă că ponderea economiei neobservate în PIB s-a redus de la 34,6 la sută, în anul 2000, la 22,4 la sută, în anul 2016.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18005805

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!