ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Participanții la Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții vor fi supuși mai multor verificări

14:44 | 12.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Persoanele care vor dori să obțină pașaportul Republicii Moldova prin Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții vor fi supuși unor verificări minuțioase, care vor fi efectuate în patru etape. Informația a fost oferită de Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru MOLDPRES.

Astfel, consorțiul internațional care va elabora și promova Programul, va stabili și regulile de verificare a potențialilor investitori. Procedura include patru filtre de control. După ce informația privind potențialii solicitanți de cetățenie va fi examinată de instituții internaționale, aceștia vor fi verificați și de instituții din Republica Moldova precum CNA, SIS și MAI. Acest lucru va fi făcut, potrivit lui Iurcu, pentru  a nu admite ca printre cei care aplică la program să fie persoane cu o reputație proastă, cu antecedente penale, implicate în spălare de bani, trafic de droguri sau arme.

Secretarul de stat de la Ministerul Economiei a adăugat că mai multe companii străine și-au manifestat interesul de a investi în țara noastră. Acestea sunt atrase de posibilitățile pe care le oferă R. Moldova.

”Am avut recent o întâlnire cu o companie din Federația Rusă care analizează posibilitatea de a veni în Republica Moldova. Este vorba despre o investiție  de circa 250 mln de dolari”, a spus Iurcu. Compania și-a argumentat decizia prin faptul că țara noastră are o poziție bună, are semnat un Acord de Liber Schimb cu UE, cu țările CSI și cu Turcia. În prezent, Guvernul mai inițiază negocierile privind semnarea Acordului de Liber Schimb și cu Republica Populară Chineză.

Oficialul a spus că Guvernul vrea să atragă, în următorii cinci ani, investiții de 1,3 miliarde de euro în urma implementării Programului de dobândire a cetățeniei prin investiții, însă suma ar putea fi și mai mare.

(Reporter N. Sandu, editor M. Jantovan)

img18006062

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!