ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a operat modificări în Legea finanţelor publice

13:50 | 13.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Autorităţile bugetare independente îşi vor stabili bugetele în baza unor noi reguli. Un proiect de lege ce prevede modificarea Legii finanţelor publice şi responsabilităţilor bugetar-fiscale a fost aprobat astăzi în prima lectură de Legislativ, comunică MOLDPRES.

Potrivit autorilor, legislaţia actuală va fi completată cu articole ce fac referire la răspunderea conducătorului autorităţii bugetare independente în cazul emiterii de către Curtea de Conturi a opiniei contrare sau în cazul refuzului auditorului public extern de a emite opinie asupra situaţiei financiare.

În contextul practicilor internaţionale de transparenţă fiscală, autorii propun abrogarea prevederilor ce ţin de aprobarea de către Parlament a limitelor macrobugetare pe termen mediu. Totodată, se propune extinderea cu o lună a termenului de prezentare Parlamentului a raportului semestrial privind executarea bugetului public naţional pe anul în curs.

La fel, se va introduce obligativitatea aducerii în concordanţă de către autorităţile administraţiei publice locale a bugetelor sale cu modificările operate la legea bugetului de stat. Va fi necesară și completarea legii cu reglementări privind volumul transferurilor de la alte bugete care urmează să fie inclus în bugetele provizorii ale beneficiarilor, în cazul formării şi executării bugetului provizoriu.

Conform legislaţiei în vigoare, 11 autorităţi publice independente îşi aprobă bugetele în mod separat de către Parlament. Prevederile legale privind elaborarea şi aprobarea bugetelor acestor autorităţi diferă de la o lege la alta, ceea ce implică un tratament neuniform al acestor prevederi.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!