ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ţară au fost recoltate cca 45% din suprafeţele cu grâu şi 90% de orz

14:59 | 13.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Ploile abundente din ultima perioadă au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor. Datele din teritoriu arată că, de la începutul campaniei de recoltare, în ţară s-au recoltat peste 44% din suprafaţa totală de grâu, care constituie circa 320 mii ha şi peste 90 la sută din suprafața de 44 mii ha de orz de toamnă, transmite MOLDPRES cu referire la surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

Solicitat de Agenţie, Marin Grama, consultant superior în Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, a informat că recolta medie pe ţară la grâu constituie în jur de 3,1 tone pe hectar, la orz – 3 tone/ha. 

„Cea mai bună situaţie o avem în regiunea de nord: la grâu și orz – câte 3,4 tone/ha. Recolte mai mici au fost atestate în raioanele din zona de centru: grâu - 2,6 tone/ha și orz – 2,5 tone/ha. Astfel, recolta medie pe ţară constituie: la grâu în jur de 3,1 tone/ha, cu 0,1 tone/ha mai puţin decât media ultimilor 5 ani; la orz – 3 tone/ha, cu 0,3 tone/ha mai mult faţă de media ultimilor 5 ani”, a estimat specialistul cu trimitere la datele oferite de către Direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație.

Sursa citată a mai precizat că recoltarea orzului de primăvară a început acum o săptămână în zece raioane din R. Moldova, fiind recoltate circa 2,6 mii ha din totalul de 35 mii ha cultivate.

Consultantul MADRM a mai comunicat că pe tot teritoriul ţării este în plină desfăşurare şi recoltarea mazării uscate și rapiței de toamnă. “Mazărea uscată a fost recoltată pe o suprafață de 11 mii de hectare din 20 de mii ha cultivate. Recolta medie constituie 1,5 tone/ha, cu 0,6 tone/ha mai puţin decât media ultimilor 5 ani”, a explicat la solicitarea MOLDPRES Marin Grama.

Potrivit reprezentantului Ministerului Agriculturii, rapița de toamnă a fost recoltată pe o suprafață de 29 mii ha (din 44 mii ha cultivate). Recolta medie pe ţară constituie 2,1 tone/ha, fiind echivalentă cu indicii din ultimii cinci ani.

În majoritatea localităţilor din Republica Moldova, campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I a început la sfârşitul lunii iunie. Din cauza precipitaţiilor, în 11 raioane secerişul a demarat cu întârziere de aproximativ o săptămână. Specialiştii susţin că ploile abundente din ultima perioadă impun mai multe riscuri campaniei de recoltare a cerealelor şi pot cauza prejudicii materiale producătorilor agricoli.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18006112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!