ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academicianul Andrei Eșanu a împlinit 70 de ani

08:49 | 16.07.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 iul. /MOLDPRES/. Istoricul Andrei Eșanu, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, laureat al Premiului de Stat și al Premiului Academiei Române, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut pe 16 iulie 1948, în satul Sculeni, raionul Ungheni. În 1971, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. A lucrat aproape un an ca învățător de istorie, după care a fost angajat, în 1972, la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), unde a fost laborant, colaborator științific inferior, colaborator științific superior, director adjunct și director interimar.

În 1982, și-a susținut teza de doctor în științe istorice cu tema ”Școală și educație în Moldova secolului XV- începutul secolului XVIII”, iar în 1992 – cea de doctor habilitat, abordând subiectul ”Cultura Țării Moldovei secolelor XV-XIX. Probleme de istorie a învățământului, de cultură a cărții și a gândirii social-politice”. Din 2006, deține titlul de profesor cercetător.

În anii 1990-1994, a fost șeful laboratorului ”Istoria Culturii” de la Universitatea de Stat din Moldova, iar din 1994 până în prezent este cercetător științific principal la Institutul de Istorie al AȘM. 

Andei Eșanu este autor a peste 420 de lucrări științifice, inclusiv a 33 de monografii, culegeri de studii, ediții de cronici și documente istorice. A participat la peste 150 de conferințe științifice naționale și internaționale.

Într-un mesaj de felicitare, adresat savantului de către Prezidiul AȘM, se menționează, între altele, că  ”academicianul Andrei Eșanu este o notorietate a științei istorice române de pe ambele maluri ale Prutului, care s-a dedicat câtorva direcții de cercetare: istoria învățământului, literatura didactică și răspândirea științei de carte în Moldova în secolele XV-XVIII, istoria cărții tipărite și manuscrise, istoriografia medievală a gândirii social-politice în Moldova medievală, istoria bisericilor și mânăstirilor din Moldova istorică, opera și activitatea cărturărească a unor personalități importante din cultura medievală moldovenească: Grigore Ureche, Nicolae Milescu Spătaru, Dimitrie Cantemir ș.a.”

Academicianul Andrei Eșanu a fost distins cu titlul onorific ”Om Emerit”, cu Premiul de Stat, cu Ordinul ”Gloria Muncii”, Ordinul Republicii, Premiul Academiei de Științe a Moldovei, Premiul Academiei Române ”Titu Maiorescu”, Medalia ”Dimitrie Cantemir” a AȘM, Ordinul ”Cuviosul Paisie Velicicovski” de gradul II, decernat de către Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove ș.a.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)  

img18006162

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!