ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Nicolae Dabija a fost omagiat la Academia de Științe a Moldovei

14:55 | 16.07.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 iul. /MOLDPRES/. O conferință omagială dedicată poetului, prozatorului și publicistului Nicolae Dabija, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române, la 70 de ani de la naștere, a avut loc astăzi la Academia de Științe a Moldovei, informează MOLDPRES.

În mesajul său de felicitare, președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Gheorghe Duca a menționat, între altele, că lansat ca poet în 1975, cap al generației ”ochiului al treilea”, scriitorul, istoricul literar și omul politic Nicolae Dabija este un nume de referință al istoriei, culturii și literaturii române contemporane din Republica Moldova. El i-a înmânat omagiatului medalia ”Meritul științific” a AȘM.

Prezent la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a afirmat că poezia lui Nicolae Dabija a fost alături de noi în anii mișcării de eliberare și renaștere națională și de la Declararea Independenței Republicii Moldova încoace. ”Nicolae Dabija este într-un fel un simbol al poporului nostru. El a ars ca făclia, aducând în rândurile poporului ziarul ”Literatura și Arta”. Simplul și divinul ne este scos la suprafață de către Dvs. Vom veni cu dragostea noastră întruchipată într-un spectacol la Palatul Național, așa cum am făcut cu Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi și Mihai Volontir”, a accentuat Monica Babuc, adresându-se omagiatului.

La rândul său, academicianul Vladimir Hotineanu, președintele comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a subliniat că Nicolae Dabija ”este unul dintre cei mai importanți poeți ai acestui pământ, care a stat în fruntea mișcării naționale și care ne-a adus aminte că suntem mândri de această țară”. ”Nicolae Dabija este un model de conștiință civică și de adevărat patriotism”, a mai spus Vladimir Hotineanu. El i-a înmânat scriitorului medalia ”Democrația” a Parlamentului Republicii Moldova.

Academicianul Mihai Cimpoi s-a referit la personalitatea intelectuală a lui Nicolae Dabija, menționând că scriitorul ne-a sensibilizat prin volumele și articolele sale. ”Nicolae Dabija este o dovadă vie că Basarabia n-a murit și că n-are de gând să moară. Prin cultură vom supraviețui. Ziarul ”Literatura și Arta” are în țară peste un milion de accesări”, a constatat academicianul Mihai Cimpoi.

Potrivit președintelui Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, ”Nicolae Dabija este scriitorul și intelectualul care a creat o instituție  - ”Literatura și Arta”, -  și care a impus o conștiință a identității noastre”.  În context, criticul literar din Huși, România, Theodor Codreanu a menționat că ”Nicolae Dabija este un scriitor enciclopedic în varii domenii și este continuatorul testamentului național și spiritual lăsat de Grigore Vieru”.

Scriitorul Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, ”Lacrima care vede”, ”Oul de piatră”, ”Cerul lăuntric”, ”Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a.

Este membru corespondent al Academiei de Știinţe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres - ALESAL) cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18006189

img18006189

img18006189

img18006189

img18006189

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!