ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Impozitul pe venit al persoanelor fizice va fi diminuat de la 18% la 12 la sută

12:32 | 24.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 24 iul. /MOLDPRES/. Impozitul pe venit al persoanelor fizice va fi diminuat de la 18% până la 12%, prin introducerea cotei unice, iar scutirea personală anuală se va majora de peste două ori. Anunţul a fost făcut astăzi de către Prim-ministru Pavel Filip, după ședința Partidului Democrat din Moldova, transmite MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a specificat că astăzi s-a discutat despre economia tenebră și elaborarea unor politici funcționale pentru atragerea investitorilor.

„O problemă mai veche sunt salariile în plic pentru angajați, ceea ce înseamnă că în bugetul de stat ajung mai puțini bani și respectiv cetățenilor le sunt oferite pensii mai mici. De aceea, am decis micșorarea impozitelor, pentru a stimula angajații și angajatorii să muncească legal. Totodată, această modificare va permite ca cetățenii să rămână cu mai mulți bani în buzunar. De asemenea, s-a decis reducerea cotei contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat de la 23 la 18%, mă refer la sectorul corporativ. Totodată, se va majora cu peste două ori scutirea personală anuală, de la 11 280 de lei, cât este în prezent, până la 24 mii de lei. Prevederile vor intra în vigoare la 1 octombrie", a spus Pavel Filip.

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a specificat că aceste modificări vor avea un impact pozitiv asupra cetățenilor. „Persoanele care primesc salarii de până la 3500 de lei nu vor mai achita impozite. Astfel, vor crește veniturile populației. Totodată, agenții economici vor avea parte de o creștere financiară internă, datorită acestui fapt vor putea fi majorate salariile angajaților. Aceste instrumente noi vor permite diminuarea achitării salariilor în plic", a afirmat Creangă.

La fel, în cadrul reformei fiscale, s-a anunțat despre reducerea cotei TVA de la 20% cât este în prezent, la 10%, pentru serviciile din industria HORECA, din care fac parte restaurantele, hotelurile și cafenelele.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18006501

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!