ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șase sculptori au realizat lucrări în for public în parcul central din Cojușna

14:38 | 28.07.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Șase artiști plastici au creat compoziții sculpturale în lemn în parcul central din satul Cojușna, raionul Strășeni, în cadrul primei tabere de sculptură ”Dialoguri cojușnene”,  desfășurate recent în localitate, informează MOLDPRES.

Este vorba de sculpturile ”Clar de lună” de Iurie Platon, ”Șueta de Cojușna cu Dorumetre” de Valentin Vârtosu, „Urme de femeie” de Alexei Vidraşco, „Dialoguri între generații” de Mihai Lazăr, „Badea Mior” de Radu Granaci și „Fereastra de la etajul  2” de Mihai Damian. Tabăra a fost organizată de către profesorii de arte plastice de la Centrul de Artă din Cojușna Teodora și Vasile Hubenco.

Solicitată de MOLDPRES, Teodora Hubenco a menționat că ideea de a desfășura această tabără a fost preluată de la Ungheni, unde artiștii plastici au realizat mai multe ediții. ”Anul trecut, s-au tăiat niște arbori de pe marginea drumului din localitate pentru foc, însă noi am hotărât să le dăm o nouă viață. Și atunci ne-a venit ideea să organizăm o tabără de sculptură. Astfel, au fost realizate șase sculpturi moderne, deosebite ca formă, concept și conținut. În fiecare lucrare se observă stilul inedit al autorului. Acestea sunt amplasate în formă de cerc, de parcă dialoghează între ele, dar și cu vizitatorii. Sperăm că acest parc va deveni un loc de întâlnire pentru îndrăgostiți, unde s-ar putea întemeia noi familii, precum și pentru alți vizitatori. În același timp, sperăm că tabăra ”Dialoguri cojușnene 2018” va avea continuitate, dacă nu în fiecare an, atunci măcar o dată la doi ani și ar putea deveni o tabără internațională, la care vor fi invitați și sculptori din alte țări”, a subliniat Teodora Hubenco.

În context, profesorul Vasile Hubenco a afirmat că oamenii de la sat nu au timp să meargă la expoziții în muzee și atunci a hotărât împreună cu soția să creeze o galerie de artă sub cerul liber.

La rândul său, sculptorul Iurie Platon, stabilit în Germania, a spus că a acceptat cu plăcere invitația de a realiza o lucrare în for public la Cojușna. ”Există spații publice care trebuiesc amenajate. Am creat lucrări și la alte tabere de sculptură și sunt  bucuros să constat că vizitatorii le apreciază, îndeosebi, într-o localitate rurală”, a subliniat Iurie Platon.

Tabăra de sculptură ”Dialoguri cojușnene” a fost susținută de către Primăria Cojușna, agenții economici și populația din localitate. 

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18006692

img18006692

img18006692

img18006692

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!