ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenția Proprietății Publice: Compania Air Moldova trebuia să fie privatizată mulți ani în urmă

12:28 | 30.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Decizia de privatizare a Companiei Air Moldova a fost luată în anul 2008, însă în acest răstimp nu au fost întreprinse acțiuni în vederea deetatizării acesteia. Air Moldova trebuia să fie privatizată mulți ani urmă, a declarat într-o conferință de presă Vladimir Baldovici, directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP).

Șeful APP a mai adăugat că Air Moldova urma să fie inclusă în runda de privatizare din anul 2015, însă nu a existat consens politic pentru ca autoritățile să-și asume decizia. ”Astăzi Guvernul își asumă decizia de a o privatiza”, a menționat Vladimir Baldovici, care a subliniat că APP își dorește o „transparență totală” în procesul de privatizare a celei mai mari companii aeriene din Republica Moldova, care deține 44.4 la sută din piață”.

Cu referire la prețul inițial de privatizare de circa 48 milioane, apreciat de unii drept „foarte mic”, Vladimir Baldovici a notat că Air Moldova este „o întreprindere care necesită mari investiții, pe care statul nu poate să și le permită”. Pe de altă parte, numai în cinci luni ale acestui an, datoriile acumulate de aceasta se ridică la 150 milioane de lei, iar datoriile totale se cifrează la 1.2 miliarde de lei. Investitorul care va achiziționa compania aeriană va trebui să-și asume toate obligațiile, inclusiv datoriile. Printre alte angajamente se numără menținerea profilului activității, a brand-ului și a colectivului Air Moldova.

Oficialul a mai spus că la privatizare vor fi admise doar companiile cu experiență în domeniu și că deja s-au arătat interesați doi investitori.

Directorul general al APP, a mai afirmat că există o tendință în Europa de Est, dar și cea de Vest, de a privatiza companiile aeriene de stat. El a făcut referire în context la compania Tarom din România, în care statul deține 95 la sută din acțiuni, că în anul 2017 a generat pierderi în sumă de 37 milioane de euro, dar și la exemple din Norvegia și Finlanda.

În alt context, Vladimir Baldovici, a declarat că multe din întreprinderile scoase la noua rundă de privatizare au fost expuse pe parcursul a 6-12 ani, fără a fi solicitate, de aceea ar trebui să fie revăzută modalitatea de privatizare. Situația economică și financiară a multora dintre aceste întreprinderi între timp nu s-a schimbat, iar altele sunt falimentare.

APP a anunţat în conferința de presă de astăzi că la licitaţiile „cu strigare”, desfășurate la Bursa de Valori a Moldovei în zilele de 3-7 septembrie, va fi pusă în vânzare societatea cu capital majoritar de stat Barza Albă, întreprinderea Tutun CTC, care au fost scoase în repetate rânduri la privatizare însă nu au fost solicitate de investitori, în total 21 întreprinderi. De asemenea, vor fi licitate 11 pachete de acțiuni din entitățile de întreținere a drumurilor. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare a acestor societăți sau pachete de acțiuni, depășește  983 milioane de lei.

În perioada 27 iulie - 7 septembrie este organizat concursul comercial pentru privatizarea a 12 întreprinderi. Cele mai mari întreprinderi care vor fi expuse la concurs comercial sunt Fabrica de Sticlă din Chișinău, Combinatul poligrafic din capitală, hotelul Zarea, care au fost ofertate și în anii precedenți, dar fără succes. Va fi scoasă la concurs comercial și Compania Air Moldova, ”care se expune pentru prima dată, reieșind din necesitatea atragerii capitalului privat pentru modernizarea flotei aeriene, îmbunătățirea calității serviciilor prestate și extinderea gamei de servicii, atragerii pasagerilor de tranzit”, potrivit APP. Prețul inițial de expunere al bunurilor la concurs comercial este de 526 milioane de lei.

Repetat vor fi expuse la concursul investițional cinematografele Prut din orașul Fălești și Patria din orașul Leova. Pentru privatizarea cinematografelor condiția de bază este transformarea lor în centre de cultură și agrement.

Pe 5 septembrie se va desfășura licitația „cu strigare” pentru privatizarea a 16 complexe de bunuri imobile, 12 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) și un obiect nefinalizat (termenul limită de depunere a cererilor - 4 septembrie, ora 16:00). Prețul total de expunere a bunurilor la licitație „cu strigare” este de 63.4 milioane de lei.

Estimativ, prețul de expunere la privatizare a bunurilor proprietate de stat în cadrul acestei runde constituie 1 574 984 665 lei.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18006717

img18006717

img18006717

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!