ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Euro se ieftinește din cauza deprecierii acestuia pe piețele internaționale, susțin experții

16:33 | 06.08.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Un euro va costa mâine 19 lei și 04 bani, cu 9 bani mai puțin decât astăzi, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar, afișate astăzi de Banca Națională a Moldovei. Astfel, timp de o săptămână, moneda unică europeană a pierdut 39 de bani din preț, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, expertul economic Roman Chircă a declarat că moneda unică europeană se depreciază față de leul moldovenesc în contextul devalorizării acesteia față de dolarul american pe piețele internaționale. 

„Se anticipează o criză internațională, în special în zona euro datorită datoriilor mari. Și economia americană are o creștere foarte bună. Respectiv, datorită diferenței dintre economia americană și cea europeană, dolarul se fortifică. În acest caz, BNM are două opțiuni: fie să aprecieze dolarul, fie să aducă euro la valoarea lui față de dolar”, a afirmat Roman Chircă.

Potrivit expertului, tendința de depreciere a euro se va menține, datorită faptului că economia americană va continua să crească, iar ca rezultat dolarul se va putea aprecia. 

Pentru ziua de mâine, BNM a stabilit pentru dolarul american un curs valutar de 16 lei și 50 de bani, cu 2 bani mai puțin decât astăzi. 

Moneda națională se va aprecia și în raport cu leul românesc și rubla rusească. Ultima va fi cu un ban mai ieftină și va costa 25 de bani. Leul românesc se va deprecia cu 3 bani. Acesta va avea un preț oficial de 4 lei și 11 bani.

În schimb, hrivna ucraineană își va menține valoarea de 60 de bani.

(Reporter N. Sandu, editor A. Răileanu)

img18006975

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!