ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recoltarea florii-soarelui va începe în acest an mai degrabă decât se obişnuieşte

15:31 | 21.08.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Culturile de floarea-soarelui s-au dezvoltat în acest an cu aproximativ trei săptămâni mai devreme decât de obicei, de aceea producătorii au început să pregătească deja tehnica agricolă pentru recoltarea în masă. Surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) au relatat astăzi pentru MOLDPRES că, peste o săptămână, procesul va demara în raioanele de centru şi sud, iar peste două – şi în nordul ţării.

Potrivit lui Vasile Şarban, şef de direcţie la MADRM, în anul curent, semănăturile de floarea-soarelui din raioanele centrale şi de sud sunt mai uniforme decât în zona de nord, unde sunt etajate și mai înalte, deoarece în lunile iunie-iulie la nord au căzut mai multe precipitații, și solurile din această regiune sunt mai bune.

“Umiditatea semințelor și plantelor este mare, dar la fiecare 2-3 zile trebuie de luat probe, fiindcă umiditatea poate scădea brusc. În acest sens, se recomandă desicația masivelor de floarea-soarelui pentru asigurarea unei coaceri uniforme”, a menţionat şeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală de la ministerul de resort.

Conform prognozelor, în acest an recolta medie de pe hectar de floarea-soarelui va fi mai mare decât în 2017, care a constituit 2,1 tone/ha. Totodată, în raioanele din nord se aşteaptă o roadă mai bogată faţă de regiunile de centru și sud.

Întrebat de MOLDPRES despre starea plantaţiilor de porumb, responsabilul de la Ministerul Agriculturii a specificat că “în acest sector situaţia este satisfăcătoare, roada este formată și eventuale căderi de precipitații nu vor afecta semănăturile”.

“Frunzele se usucă, însă umiditatea semințelor de porumb este înaltă și recoltarea din acest an poate începe mai târziu ca de obicei. Tehnica agricolă trebuie pregătită pentru începutul recoltării pe la finele lunii septembrie, în raioanele din centru și sud, iar în zonele din nordul ţării - la începutul lunii octombrie”, a relevat Vasile Şarban pentru Agenţie.

Conform prognozelor MADRM, recolta medie de porumb din anul curent va fi mai mare decât în 2017, care a constituit 3,7 tone la hectar.  

În anul 2018, gospodăriile de toate categoriile din R. Moldova au plantat per ansamblu 362,2 mii de hectare cu floarea-soarelui şi 490 de mii de hectare cu porumb, ceea ce este mai mult faţă de media ultimilor cinci ani.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18007451

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!