ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pentru anul curent este prognozată o creștere economică de 5%

13:10 | 24.08.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 24 aug. /MOLDPRES/. Pentru anul 2018 este prognozată o creștere economică de 5%. Declarația a fost făcută de către Prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui interviu acordat unui post de radio internațional, relatează MOLDPRES.

Oficialul s-a arătat mulțumit de evoluțiile economice din ultimii ani. „În anul 2016, când am venit la guvernare, Republica Moldova se afla într-o criză economică, politică și socială. Atunci eram bucuroși să putem achita măcar salariile și pensiile, deoarece erau înghețate toate finanțările din exterior. Și iată, datorită unei echipe puternice, am reușit să trecem peste aceste dificultăți”, a spus Filip.

Potrivit premierului, în anul 2016 s-a înregistrat o creștere economică mai mare cu 4%, 2017 – cu 4,5 %, iar pentru anul curent este prognozată o creștere mai mare cu 5%. „Aceste rezultate bune ne-au permis să venim cu investiții economice. Totodată, a fost înregistrată o creștere industrială de 8%, care ne-a oferit posibilitatea să creăm anul trecut peste 60 de mii de locuri de muncă. Aceste creșteri se datorează încasărilor la bugetul de stat, astfel am putut iniția mai multe programe sociale, precum Prima Casă”, a afirmat Pavel Filip.

La fel, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că rezultatele bune se datorează și Acordului de Asociere și celui de Liber Schimb cu UE, întrucât, în prezent, peste 65% din exporturile Republicii Moldova ajung pe piața UE, iar o treime dintre ele pe piața României.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18007575

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!