ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Executivul a aprobat modificări la legislație în vederea facilitării admiterii şi şederii în R. Moldova a investitorilor străini

16:17 | 12.09.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi modificări la legislație în vederea optimizării în continuare a procedurilor de intrare şi şedere a investitorilor străini şi lucrătorilor imigranţi în R. Moldova,  informează MOLDPRES.

Proiectul propune introducerea unor prevederi legale, care să elimine dificultăţile la obţinerea permiselor de şedere prin optimizarea procedurii de obţinere a acestora, precum şi sistematizarea prevederilor legale într-o singură lege, ca, într-un scop final, Republica Moldova să devină un stat mult mai atrăgător din punct de vedere al investiţiilor străine.

Astfel, vor avea dreptul să demareze procedura de obţinere a dreptului de şedere în scop de muncă și reprezentanţele persoanelor juridice străine, precum şi persoanele fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător. În prezent, aceste categorii de beneficiari nu sunt prevăzuţi ca subiecţi ce pot depune demersuri întru obţinerea permiselor de şedere în scop de muncă pentru angajaţii străini.

Potrivit proiectului, vor avea dreptul facilitar de aflare şi şedere provizorie pe teritoriul R. Moldova şi persoanele fizice aflate în vizită de afaceri din cele 164 state membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Termenul de aflare pentru vânzătorul profesionist va fi extins de la 90 de zile la 6 luni calculate cumulativ pe parcursul unui an de zile. Solicitanții nu vor mai fi obligați să anunțe imediat autoritatea competentă pentru străini despre intrarea în ţară a vânzătorului profesionist, a prestatorului de servicii contractuale sau a profesionistului independent, dacă acestea se vor afla pe un termen de până la 90 de zile.

Investitorii şi lucrătorii migranţi vor putea solicita de la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova de peste hotare viza de lungă şedere de tip „D”. Termenul de examinare a cererii de acordare sau prelungire a dreptului de şedere provizorie în scop de muncă va fi redus de la 25 la 15 zile calendaristice. Proiectul enumeră expres, pentru fiecare categorie de lucrător migrant, documentele ce urmează a fi depuse la autoritatea competentă pentru străini, iar numărul de acte necesare a fi depuse de beneficiarul-solicitant va fi redus de la 10 la 6.

De asemenea, se preconizează simplificarea procedurii de încadrare în scop de muncă pe teritoriul Republicii Moldova a lucrătorilor sezonieri în munci agricole şi a celor frontalieri. Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va fi exclusă din procedura de examinare, avizare, coordonare şi verificare a dosarelor depuse de străini, în scopul acordării dreptului la muncă şi a dreptului de şedere pentru lucrătorii imigranţi.

Proiectul de lege urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!